Problem z Ramem

Albo po prostu Menedżer Zadań w Windowsie. :wink: Zakładka Wydajność -> Pamięć -> i wartość w polu “Szybkość”. Tam zobaczysz to, co chciałbyś zobaczyć. :slight_smile:

Dobra czyli Ram pracuje jak należy. Zostaje tylko problem z procesorem bo komp chodzi myślę już z godzinkę i się nie zwiesił ani nic. Patrzyłem na HWMonitor i te napięcie strasznie skacze.

Ale to naprawdę normalne. :slight_smile: Na Reddicie znalazłbyś komentarze, jak niektórzy na Ryzenach 7 zaobserwowali skoki do 1,5V! :slight_smile: To nie są czasy Athlonów, Duronów i Pentiumów, gdzie procesory miały na sztywno ustawiony mnożnik, napięcie, i wszelkie inne wartości. One ciągle się zmieniają w celu jak najmniejszego zużycia energii - gdy to możliwe, lub największej wydajności - gdy jest potrzebna.
Twój procesor, jako że ma literkę X, ma jeszcze bardziej wypasioną technologię XFR (niż Ryzeny bez “iksa”). To jest coś w stylu…Super Turbo. :wink: Tak jak od jakiegoś czasu mamy Turbo w procesorach - tymczasowe zwiększenie częstotliwości na konkretnych rdzeniach, tam AMD poszło jeszcze dalej i stworzyło XFR - eXtended Frequency Range. Najprościej mówiąc - jeszcze bardziej zwiększa częstotliwość konkretnych rdzeni. Strzelam, że gdy u Ciebie ten Vcore osiągał +1,4V to jakiś rdzeń mógł mieć nawet 4GHz.

Znalazłem wartości dla Twojego procesora (R5 1600X):
Bazowe taktowanie: 3,6 GHz
Boost (wszystkie rdzenie): 3,7 GHz
Boost (2 rdzenie): 4,0 GHz
XFR (2 rdzenie): 4,1 GHz

Troszkę o tym tutaj:

All Ryzen memory controllers only guarantee 2400mhz with all 4 slots filled and 2666mhz with 2 slots filled, even mine, but doesnt stop me and many other users running ram at 3200mhz, and others with faster ram hitting higher speeds, its just what AMD guarantee the mem controller can handle.

Po prostu taktowanie powyżej 2666 MHz jest traktowane jako OC. Ale…co za różnica? Domyślnie i tak każda pamięć działa z prędkością 2133 MHz (niektóre płyty ustawiają 2400), a to czy ustawimy na te “niby max” 2666 MHz czy spróbujemy więcej - raczej komputer nie wybuchnie. :slight_smile: Po aktualizacjach AGESA rzadko się zdarza, żeby nie dało rady dobić do deklarowanej prędkości danych pamięci (przynajmniej tych najlepszych producentów tj. G.Skill, Corsair czy Kingston).

Zgadzam się z tym.
Pod warunkiem, że wszystkie elementy będą wspólnie działać.
W innym razie, prędkość będzie dopasowana do najwolniejszego elementu.

Znalazłem jeszcze to

“Best memory speed for Ryzen” to po prostu największy speed. :wink: Na im więcej nam pozwoli kontroler w CPU, same pamięci no i płyta - tym lepiej. Polecam ->

https://pclab.pl/art73566-4.html

Szczególnie w gierkach bardzo istotne.

No spoko dzięki za wszelkie info. Mam nadzieję że wszystko będzie ładnie pracować. Dzięki jeszcze raz.

1 polubienie