Problem z Ramem

Witam. Mam pewien problem z ramem a mianowicie nie wiem jak ustawić ram aby pracował na 3000mhz czy tam jak na stronce napisane wspierane 2933 chyba. Standardowo w biosie jest ustawione na 2133mhz, więc moje pytanie brzmi jakie napięcie ramu ustawić na prędkości 2933?
Płyta: MSI B350 PC MATE
RAM: G-Skill Aegis 3000mhz
Procek: Ryzen 5 1600x
Swoją drogą to ustawiłem procka na 3,8ghz i napięcie 1.3v ale nie wiem czy to jest odpowiednie?
Pojawił się problem. Po 10 minutach komputer się zawiesza i pojawia się błąd Clock watchdog timeout windows 10. A teraz nie odpala się i przy odpalaniu jest błąd kmode exception not handled

Jeżeli chodzi o ustawienie RAMu - w pierwszej kolejności spróbuj po prostu XMP ustawić. Może pójdzie. W BIOSie odpal opcje Advanced (bodaj F7), zakładka OC, i tam poszukaj linijki A-XMP - ustaw na tą największą wartość. Profile XMP to jest jakby automatyczne OC, zaprogramowane w kościach przez producenta. U siebie mam dokładnie te same pamiątki - 2x 8GB Aegis 3000 Mhz. :wink: U mnie niestety na XMP się krzaczy i musiałem wszystko ręcznie ustawić.

Jeżeli chodzi o OC Ryzena. spróbuj napięcie zwiększyć do 1.35V. To dalej bezpieczna wartość. Ja na swoim R5 1600 mam przy 3,85 GHz właśnie 1,35V i żadnych problemów. Windows rzuca BSODami bo właśnie pewnie procek się wykłada.

Jak uda Ci sie RAM ustawić i podnieść napięcie na CPU - skatuj go Prime95 na chodziaż pół godzinki. Jak nie rzuci żadnym BSODem i w Prime na żadnym wątku nie będzie Fatal Error - jest stabilny. :slight_smile:

Niestety ustawiłem procka na 3.85 i napięcie na 1.3500v i po 5 minutach Clock watchdog timeout a jeśli chodzi o ramy to wczytalem 2 profil na xmp czyli 2933mhz i w biosie mi pokazuje normalnie 2933mhz więc chyba smigaja.
Czym najlepiej zaktualizować bios?

Tym: https://pl.msi.com/Motherboard/support/B350-PC-MATE
Ostatni BIOS z maja tego roku.

Save the BIOS file into the USB flash drive.

Updating BIOS:

1. Press Del key to enter the BIOS Setup during POST.
  2. Insert the USB flash drive that contains the update file into the computer.
  3. Select the M-FLASH tab and click on Yes to reboot the system and enter the flash
    mode.
  4. Select a BIOS file to perform the BIOS update process.
  5. After the flashing process is 100% completed, the system will reboot
    automatically.

Ehhh, nikt Ci nie kazał ustawiać tyle co ja mam. Każdy egzemplarz inaczej się kręci. Jeden potrafi do 4 GHz, inny do 3,9 Ghz a inny jak przekroczy 3,8 GHz to już dobrze. Ustaw sobie 1,35V i 3,7 GHz i wtedy sprawdź. Jak będzie ok - zwiększ do 3,75 Ghz. I aż zacznie wywalać. Wtedy zmniejsz, i po prostu znajdź tą częstotliwość gdzie będzie stabilny. Wtedy spróbuj też zmniejszyć napięcie - im mniej, tym lepiej dla żywotności procesora i będzie miał mniejsze temperatury.

Dobra a jakie napięcie ustawić dla standardowego taktowania? 3,6
Narazie chcę komputer doprowadzić do odpowiedniego stanu tj. Zainstalować stery itd.

Auto. :slight_smile: Albo po prostu zresetuj ustawienia BIOSa do ustawień domyślnych. I leć pokolei - najpierw RAM ustaw - sprawdź w Prime95 (z testem na max. obciążenie RAM). Jak będzie ok - weź się za CPU. Podnieś o 100 MHz + ustaw 1,3V - test. Jak coś się wykrzaczy - daj mu 1,35V. Nie przekraczaj napięcia 1,4V bo to już za dużo, a taktowanie podnoś o 50 MHz.

To zrezygnuj z tych prób wysilania komputera, co by nie skończyło się to “śmiertelnie” dla niego. Ustaw BIOS/UEFI “defaultowo”, czyli standardowo. Szczerze radzę!
Mam na myśli po wejściu w BIOS: klawisz F6, potwierdzić F10 > Yes i zrestartować komputer. Wszystko!

Dałem taktowanie i napięcie auto i bios mi napięcie ustawił na 1.456v przy taktowaniu 3.6

No już nie dramatyzujmy tak. :wink: Przede wszystkim RAM, skoro jest np. 3000 MHz, to na tyle został przetestowany i powinien działać. Co najwyżej płyta czy zasilacz może zaszaleć i puścić za duże napięcie, ale to już niezależne od OC. Zaś dla Ryzena takie zabawy poniżej 1,4V i z taktowaniem tez poniżej 4 GHz raczej nie spowodują zaraz spalenia. Jeżeli ma dobrą płytę i zasilacz - nie ma co się bać. :wink:

@Sznurio , jeżeli ustawiłeś Auto to przy wysokium obciążeniu może wskakiwać na ponad 1,4V. Jednak jeżeli ustawiasz sam ręcznie w BIOSie - to na sztywno. I jakbyś ustawił takie 1,45V na stałe, to byłoby już nieco zmniejszające żywotność. AMD do codziennej pracy nie zaleca wyższego napięcia niż bodaj 1,4V.

Płytę znacie a zasilacz Silentium PC Vero L1 500W. Pisałem już na forum czy potrzebna będzie większa moc ale pisali mi że powinien spokojnie dać rade

Czyli mam zostawić na auto?
Po 30 minutach komp się zawiesił. Dałem reset i zauważyłem że mryga mi dioda VGA na EZ DEBUG LED.

Komp zawiesił się jeszcze parę razy i teraz znowu miałem Clock watchdog timeout. Komp się zrestartowal i przez chwilę na EZ DEBUG LED paliły się diody CPU i dram. Po chwili zgasły i zapaliła się dioda VGA zgasla i komp się odpalił
Po 5 minutach znowu zwiech i potrzebny reset

O ile nie jestem jakoś super doświadczony w podkręcaniu robiłem to parę razy z dobrym skutkiem, o tyle słyszałem już naprawdę mnóstwo raz ,że automatyczne podkręcanie działa strasznie źle. Jeśli potrzebujesz podkręcić to już lepiej zrób to ręcznie. Ale zastanów się najpierw czy jest taka potrzeba

Debug LEDy zawsze świecą się w ten sposób. To normalne akurat. :slight_smile:

Jeżeli chodzi o zwiechy - rozumiem, że to jest na etapie Windowsa? Może szlag go trafił przez któryś BSOD. Spróbuj na pendrive odpalić jakiegoś WinXP czy Linuxa i zobacz czy jest stabilnie.

@xBotekx O jakim “automatycznym podkręcaniu” tutaj mówisz? :wink: Chodzi Ci o profile XMP? A co w tym jest złego? Po prostu profil sam automatycznie ustawia timingi, napięcie i taktowanie. Samo XMP to jest jednak wytwór Intela i czasem się gryzie na płytach AMD (dziwne, że w sumie w ogóle to działa). U mnie akurat na XMP wywalało błędy, a po ręcznym ustawieniu wszystkiego tak samo jak na XMP - jest ok.

W biosie mi pokazuje że ram jest na 2933 a jest jakiś program którym można sprawdzić na jakiej prędkości działa obecnie ram? CPU-Z się nada?

Tak!

To będzie zakładka SPD i MAX Bandwith?

Tu screeny z obu kości. To na jakiej prędkości w końcu pracują?

Na szybkości 1500 MHz, czyli XMP 3000. Również BIOS w Memory-Z całkiem dobrze to pokazuje.

1 polubienie