Dzień dobry. Jakiś czas temu kupiłem sobie komputer. Pobrałem na niego minecrafta, ale gdy w niego gram, mam dużo fps, ale mam freeze. Zauważyłem w menedżerze zadań, że minecraft zabiera 4 gb ramu, a pokazuje że ram jest wykorzystywany w 100% (mój komputer ma 8 gb ramu). Nie wiem czy dobrze to opisałem, chodzi mi o to, że nie wiem czy mój komputer czyta drugie 4 gb. Wrzuca w załączniku screena. Pozdrawiam.
EDIT: Zauważyłem, że w panelu sterowania pokazuje że mam 8 gb ramu, więc to nie jest wina tego. Najgorsze jest to, że GTA V chodzi mi bardzo dobrze, a minecraft mi ścina.Spróbuj kupić Minecraft z Microsoft Store (jest w C++, może cena da lepszą jakość i mniejszą RAM-żerność).
Nie mam zamiaru wydawać drugiej 100 na ten “minecraft”. Wiem, że gra się o wiele płynniej, ale to nie jest wina mojego komputera. Takie są specyfikacje : https://www.x-kom.pl/lista/a48kuf3ew
Po części jest, Java nie jest najlżejszym “środowiskiem” programistycznym, i efektem przy jest brak pamięci. Nie przeskoczysz tego. Ubijaj inne procesy lub tnij opcje wpływające na RAM w MC.
Kliknij nagłówek kolumny pamięć, aby ją posortować wedle zużycia i wrzuć kolejny screen.
zależy ile zajmuje świat.
Do czego potrzebna jest Ci w/w Java?
Jesli zainstalowałeś kiedyż bo potrzebowałeś doraźnie to wywal i spokój.
A jeśli upierasz się by JAVA została to zaktualizuj do najnowszej wersji i wywal z autostartu.
Ponadto - wyłącz sprawdzanie aktualizacji JRE.
Może do odpalenia Minecraft?
A i Ramu tyle nie masz, zapewne masz 7GB. Albo BIOS, albo Vega sama z siebie pod 1 GB zajmuje Ci.
Podobno da się zrobić by gra miała ją w swoim “folderze”.
Może w 5 lat zrobili to prostszą metodą.
Co to zmienia skąd java jest odpalana?
Że nie jest zainstalowana i jakiś “Java” Wirus raczej nie ogarnie by szukać Minecraft by się aktywował?
Na jakiej podstawie wnioskujesz, że to wirus?
Mnie chodzi tylko o zmniejszenie wektora ataku.