Problem jaki posiadam to taki, że po zainstalowaniu sterowników do karty dźwiękowej, nie mogę odtworzyć Realtek Audio Console, napisane jest „Nie można się połączyć z usługą RPC”
Płyta: Gigabyte B450 Aorus Elite
Win 11
Z góry dzięki za pomoc.
A po co instalowałeś drivery? Nie było audio??
W sumie to tylko chciałem najnowsze sterowniki, a jeśli chodzi o Realtek Audio Console to odkąd pamiętam to nie działa
Tu masz jak to naprawić
Ja mam tak z apką do drukarki, niby sam sterownik to po co generują przycisk do otwierania GUI, jak widzę wielki kafelek drukarki jak program wisi z 10 minut więcej.
Powiem tak, po zrobieniu tych kroków, wszystko działało do momentu gdy nie trzeba było włączyć od nowa komputera, dalej ten sam problem.
Widocznie Windows Update zaciąga i instaluje automatycznie inne sterowniki Realteka.
Po instalacji dobrych, musisz wobec tego zmienić ustawienia Windows Update, aby nie aktualizowało automatycznie sterowników.
Problem rozwiązany, pomógł ten filmik: Realtek audio console not opening solved !!! / Can not connect to RPC Service - YouTube
Minęło parę lat a ludki nadal nie pojmują różnicy między HDA a UAD. Za tydzień ktoś otworzy kolejny temat na forum o tym samym
Sam miałem z tym kłopot…nie za bardzo jest tam gdzie powinno być to zaznaczane.
Już sama nazwa jest myląca…Uniwersal Audio Driver i Hight Definition Audio.
Troche tutaj…
https://www-techpowerup-com.translate.goog/forums/threads/realtek-hda-versus-uad-drivers.246324/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=nui,sc
Z panelem ze sklepu Microsoftu (realtek) działają UAD (nie mają swojego panela) - są na pasku informacji w zasobniku po naciśnięciu ikony głośnika oznaczone jako Realtek(R)Audio a nie jak HDA Realtek HD Audio.
Przynajmniej tak w moim Lenovo to wygląda…