Posiadam zasilacz CHIEFTEC CFT-560A-12S 560W. Otóż ostatnio zmieniłem w nim inny wentylator na AAB COOLING SUPER SILENT FAN 12, lecz nie wiem jak kontrolować jego obroty gdyż wentylator chodzi na pełnych obrotach przez co już nie jest taki cichy. W zasilaczu jest 2 pin podłaczenie (czerwony i czarny) , wentylator posiada 3 pin z czego właśnie 3 pin wtyczki wentylatora należałoby gdzieś podlączyć do płyty ale nie wiem dokładnie gdzie Płyta to Gigabyte GA-MA770-DS3 Rev. 2. Prosze o poradę.
Wentylator ma stałe obroty,nie do regulacji. Trzeci przewód [żółty] po podłączeniu na płytę daje podgląd na ilość obrotów w biosie.Na płycie jest jedno czarne obok różowego 3- pinowe, wg specyfikacji do podłączenia wentylatora
zasilacza.Ale dobrze to sprawdź.
Według instrukcji do tej płyty złącze do podłączenia wentylatora zasilacza masz poniżej 24-pinowego gniazda zasilania (oznaczone PWR_FAN).
Czyli chodzi Ci, żebym zupełnie odłaczył wtyczkę z zasilacza(w środku) wentylatora i podpiął ten kabel do płyty głownej PWR (mam to sprawdzałem). Tak zrobić ? I coś mi to da ? I wtedy będę mógł regulować obroty wentylatora?
– Dodane 28.01.2010 (Cz) 22:02 –
Wydawać się by mogło, że ten byłby baaaardzo cichy pracuje od 7,5 dB (REGULACJA - POTENCJOMETR) http://allegro.pl/item895814544_fander_ … 7_5db.html (ale czy będzie pasował do mojego zasilacza wtyczka? )
Jedyna korzyść z podłączenia wentylatora do płyty to (jak napisał Errata72) podgląd na obroty w biosie. Na 3-pinowej wtyczce masz tylko zasilanie i sensor obrotów. Co do tego drugiego wentylatora - wtyczka na 100% będzie pasować do złącza PWR_FAN na płycie głównej.