Problem z reinstalacją Ubuntu obok Windowsa

Witam,
Mam następujący problem. Chciałem dzisiaj zainstalować Ubuntu obok Windows 10. Korzystałem z tego poradnika: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/ubuntu-lub-mint-obok-windows-10-instalacja-krok-po-kroku.html
Było wszystko dobrze do momentu instalacji. Wydzieliłem partycję i wszystko zrobiłem jak trzeba. Jednak przy instalacji zaznaczyłem “zainstaluj Ubuntu obok Windows”, a nie opcję sugerowaną przez poradnik, stąd Ubuntu nie znajduje się na wydzielonej przeze mnie partycji. Ponad to Ubuntu przestało działać, a Boot Menu w tej chwili nie widzi pendrive z bootem. W menu pojawia się jedynie Windows i dwa Ubuntu, które się nie uruchamiają, mój pomysł nabteraz to usunąć to ubuntu i zainstalować je we właściwy sposób, jednak jak się pozbyć obecnych niedziałających ubuntu?
Proszę o pomoc.

najpierw zainstaluj ubunciaka ZGODNIE Z PORADNIKIEM a pozniej spod linuxa usuniesz wadliwą instalację z windzianej partycji , o ile coś się tam w ogóle zainstalowało …

Na przyszłość , jak nie wiesz co robić to podążaj za poradnikiem zamiast szukać hdd bo zrobisz komputerkowi kuku.

Chciałbym tak zrobić, jednak jak pisałem, Boot Memu nie widzi pendrive już teraz.

BIOS / UEFI rozwaliłeś czy GRUB ci uruchamiał coś z pendrive?

Po włączeniu menu, wygląda ono tak:

,
gdzie kiedyś pojawiał się tu widoczny pendrive. Po włączeniu pierwszego ubuntu widzę taki ekran:

Natomiast po włączeniu drugiego taki:

Jedynie windows działa poprawnie.

Coś sią zdupcyło z instalacją i GRUB nie potrafi znaleźć ścieżki do pliku z konfiguracją.
Raczej nie ma sensu żeby to robić z palca więc nie będę Ci tego tłumaczył.

Ogarnij ten bios/uefi żeby można było uruchomić system z usb i zainstaluj Ubu zgodnie z poradnikiem.Wyłącz Secure boot.

Gdzieś wyczytałem, że UEFI to może blokować bo nie zainstalowałem na oddzielnej partycji. Pytanie jak uruchomić ten system z usb.

Secure boot mam wyłączony.

Przygotuj pena programem Rufus na innym kompie. Wybierz tryb dla UEFI i tryb tworzenia na DD. Potem powinno pójść.

Nic to nie dało, wciąż boot menu wygląda tal samo.

Spróbuj w takim razie z innym pendrive’em.

Pendrive działa, problem w tym, że bios go nie widzi.

Legacy Boot włączone?