Problem z reinstalacją windowsa visty - hp compaq 6830s


(Kielbasinski1+Dp) #1

Witam.

Wziąłem się ostatnio za format komputera hp compaq 6830s i niestety - pokonało mnie to.

Po pierwsze: w biosie po wejściu do opcji bootowania (F9) nie ma możliwości startu z CD. Na płycie wypalony jest oryginalny system z MSDN Microsoftu, płytę czyta na innych komputerach, restartowałem już mechanicznie napęd, który przed formatem działał sprawnie. Do tego w ustawieniach biosu start z CD wybrany jest jako pierwszy. Co można jeszcze zrobić?

Po drugie: przy podłączeniu bootowalnej pamięci USB z systemem (stworzonej za pomocą Windows7-USB-DVD-Download-Tool) i wybraniu w biosie opcji start z pamięci USB ekran jest czarny, a w górnym lewym rogu miga "_".

Na laptopie z początku był zainstalowany system vista basic, sam próbowałem instalować i vistę i 7 wszystkimi metodami. Odpalanie z hp recovery nie działa, a partycja z całą pamięcią jest czysta.

Męczę się już 2 dni, przejrzałem dziesiątki wypowiedzi na forach... Pomocy!


(_abrakadabra_) #2

Oj tam oj tam, na pewno da się zmienić boot'owanie przestawiając kolejność.

Co do migającego "_" to raczej "nic dziwnego", kiedyś kumplowi instalowałem któregoś os'a (7'ka to chyba była) właśnie na hp'ku to dość długo tak to migało zanim przeszło do instalacji.


(Kielbasinski1+Dp) #3

To już zrobione.

A co do migania, może to trwać dłużej niż 15 minut?


(rgabrysiak) #4

Cześć

Czasami może. Jeżeli instalacja nie pójdzie dalej, spróbuj przywrócić domyślne ustawienia w BIOSie (szukaj opcji Load Default Settings bądź podobnej).


(Kielbasinski1+Dp) #5

No to czekam...

A jakieś pomysły, co jeszcze można zrobić, żeby dało się zbootować z płyty?


(skrzek) #6

Co do startu z CD - mój stary Acer też sobie tak wymyślił jakiś czas temu i nie startuje z płyt, z których robił to wielokrotnie pokazując właśnie "_" (system czyta płyty) nie znalazłem jeszcze rozwiązania, bo mam USB.

A Twój problem z bootowaniem z USB wygląda na niepoprawnie przygotowanego pendrajwa.


(Kielbasinski1+Dp) #7

A czym Ty przygotowywałeś pamięć? Próbowałem różnych sposobów i nic nie działa.


(rgabrysiak) #8

Cześć

Ja przygotowywałem pendrive przez wiersz poleceń:

http://stilger.eu/2009/01/26/windows-7- ... apedu-usb/

I nigdy nie miałem problemów z bootowaniem tak przygotowanego pendrive.

Jeszcze zapytam z ciekawości, sprawdzałeś sumy kontrolne pobranego obrazu?


(Kielbasinski1+Dp) #9

Przez wiersz poleceń też przygotowywałem, ale bez bootsectora - jest szansa! :slight_smile:

Obraz jest pobrany ze strony microsoftu, więc z góry przyjąłem go za dobry. Już biorę się za sprawdzanie.

Dzięki wielkie za podpowiedzi!


(rgabrysiak) #10

Cześć

http://www.morfiblog.pl/2012/10/19/spra ... ch-plikow/

http://www.hotfix.pl/sprawdzanie-sum-ko ... w-a172.htm

A sumy kontrolne obrazów do porównania powinny być dostepne na stronie MSDN.


(falcon89) #11

Instrukcja na zainstalowanie 7 z pena.

Ściągnij Universal USB Installer, uruchom, na pierwszym ekranie klikasz I Agree, następnie z rozwijanej listy wybierasz Windows 7 Installer (pod koniec listy), potem wskazujesz plik iso z systemem , Step 3 wybierasz swój pendrive (tylko się nie pomyl), na koniec klikasz Create, musisz jeszcze potwierdzić sformatowanie pendriva i powinno zacząć si kopiowanie plików. Na zakończenie procesu powinno pojawić się Installation Done, Process is Complete!

Podłącz pendrive do netbooka i w biosie ustaw bootowanie z pendrive.


(Kielbasinski1+Dp) #12

Dzięki za pomoc - bootowanie z pamięci się udało! Pojawił się niestety kolejny problem.

20130108205649.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Co robić?


(falcon89) #13

Kliknij Formatuj na partycji na której chcesz zainstalować system.


(Kielbasinski1+Dp) #14

Formatowałem, usuwałem, znowu formatowałem... Nic to nie daje.

Spróbuję teraz usunąć wszystko i stworzyć jedną wielką partycję, może to pomoże.

Edit: niestety - dalej to samo.


(falcon89) #15

Partycje możesz usunąć przy pomocy Parted Magic (niestety trzeba wystartować komputer z płyty albo z pena).


(Kielbasinski1+Dp) #16

Partycje mogę usuwać z poziomu instalatora windows, który się odpala. Niestety, niezależnie od tego, pojawia się komunikat: "System Windows nie może znaleźć woluminu systemowego spełniającego kryteria instalacji".


(rgabrysiak) #17

Cześć

Na poczatek sprawdź:

http://support.microsoft.com/kb/927520/pl

http://support.microsoft.com/kb/938984/pl

Jeżeli problem będzie dalej występował, napisz czy potrzebujesz partycje HP_TOOLS i HP_RECOVERY?

Jeżeli nie to w oknie instalatora systemu wciśnij Shift + F10

w otwartym oknie wpisz

następnie wpisz polecenie

Ważne: jeżeli instalujesz system z pendrive najpierw wpisz polecenie

aby sprawdzić pod którym numerem jest dysk na którym zamierzasz instalować system.

dalej wpisujesz polecenie

i dwa razy

Teraz możesz przystąpić do założenia nowej partycji bądź instalacji systemu.


(Kielbasinski1+Dp) #18

Na początek dzięki wielkie za pomoc.

Usunąłem wszystkie partycje, a później stworzyłem i sformatowałem jedną wielką. Następnie zrobiłem to co napisałeś i dalej wyskakuje ten sam błąd.

Co do linków:

W pierwszym zrobiłem kroki 1, 4, 8 - tu nie było błędu. Reszta wymaga kontaktu z producentem (a gwarancja się skończyła), oprócz 3 z którym sobie nie radzę.

Tzn: "Zapewnienie prawidłowych sterowników dla kontrolera dysku twardego"

Ściągnąłem z tej strony pierwsze 2 sterowniki z "Driver - Storage", ale niestety nie mogłem ich załadować w instalatorze windows (nie widział ich).

Co do 2 linka - musiałbym odłączyć pamięć USB i robić rozruch z płyty, który niestety nie działa.


(rgabrysiak) #19

Cześć

Tak dla pewności zapytam się jeszcze raz, sprawdziłeś sumy kontrolne pobranego obrazu?

Przywracałeś domyślne ustawienia w BIOSie?

Czy dysk jest ustawiony w tryb AHCI?

Sprawdź jeszcze ten link:

http://support.microsoft.com/kb/933171


#20

Piotrek1410 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie,używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038