Wziąłem się ostatnio za format komputera hp compaq 6830s i niestety - pokonało mnie to.
Po pierwsze: w biosie po wejściu do opcji bootowania (F9) nie ma możliwości startu z CD. Na płycie wypalony jest oryginalny system z MSDN Microsoftu, płytę czyta na innych komputerach, restartowałem już mechanicznie napęd, który przed formatem działał sprawnie. Do tego w ustawieniach biosu start z CD wybrany jest jako pierwszy. Co można jeszcze zrobić?
Po drugie: przy podłączeniu bootowalnej pamięci USB z systemem (stworzonej za pomocą Windows7-USB-DVD-Download-Tool) i wybraniu w biosie opcji start z pamięci USB ekran jest czarny, a w górnym lewym rogu miga “_”.
Na laptopie z początku był zainstalowany system vista basic, sam próbowałem instalować i vistę i 7 wszystkimi metodami. Odpalanie z hp recovery nie działa, a partycja z całą pamięcią jest czysta.
Męczę się już 2 dni, przejrzałem dziesiątki wypowiedzi na forach… Pomocy!
Oj tam oj tam, na pewno da się zmienić boot’owanie przestawiając kolejność.
Co do migającego “_” to raczej “nic dziwnego”, kiedyś kumplowi instalowałem któregoś os’a (7’ka to chyba była) właśnie na hp’ku to dość długo tak to migało zanim przeszło do instalacji.
Co do startu z CD - mój stary Acer też sobie tak wymyślił jakiś czas temu i nie startuje z płyt, z których robił to wielokrotnie pokazując właśnie “_” (system czyta płyty) nie znalazłem jeszcze rozwiązania, bo mam USB.
A Twój problem z bootowaniem z USB wygląda na niepoprawnie przygotowanego pendrajwa.
Ściągnij Universal USB Installer, uruchom, na pierwszym ekranie klikasz I Agree, następnie z rozwijanej listy wybierasz Windows 7 Installer (pod koniec listy), potem wskazujesz plik iso z systemem , Step 3 wybierasz swój pendrive (tylko się nie pomyl), na koniec klikasz Create, musisz jeszcze potwierdzić sformatowanie pendriva i powinno zacząć si kopiowanie plików. Na zakończenie procesu powinno pojawić się Installation Done, Process is Complete!
Podłącz pendrive do netbooka i w biosie ustaw bootowanie z pendrive.
Partycje mogę usuwać z poziomu instalatora windows, który się odpala. Niestety, niezależnie od tego, pojawia się komunikat: “System Windows nie może znaleźć woluminu systemowego spełniającego kryteria instalacji”.
Usunąłem wszystkie partycje, a później stworzyłem i sformatowałem jedną wielką. Następnie zrobiłem to co napisałeś i dalej wyskakuje ten sam błąd.
Co do linków:
W pierwszym zrobiłem kroki 1, 4, 8 - tu nie było błędu. Reszta wymaga kontaktu z producentem (a gwarancja się skończyła), oprócz 3 z którym sobie nie radzę.
Tzn: “Zapewnienie prawidłowych sterowników dla kontrolera dysku twardego”
Ściągnąłem z tej strony pierwsze 2 sterowniki z “Driver - Storage”, ale niestety nie mogłem ich załadować w instalatorze windows (nie widział ich).
Co do 2 linka - musiałbym odłączyć pamięć USB i robić rozruch z płyty, który niestety nie działa.