Problem z resetem i uruchamianiem


(Elenka1984) #1

Mam następujące problemy:

  1. Czasami jak chcę zresetować komputer, bo np. jakaś instalacja tego potrzebuje, to mi się niby resetuje, ale nie włącza... Wyłącza się wsio, ale później nie ma żadnej reakcji... (nie ładuje nawet biosa), ale jak nacisnę przycisk "Reset" to włącza się poprawnie...

  2. Jak włączam komputer to również są przypadki, kiedy mi się nic nie włącza ani nie ładuje BIOS (świecą się lampki i wsio), ale jak znów nacisnę "Start" to załadowuje mi się bez problemów...

  3. Jak daję również reset (tzw. resetowanie na gwałta :))

Szukałam na forum, nic podobnego nie znalazłam, chyba że jestem ślepa :slight_smile: a to też się zdarza... Ale szukałam :slight_smile:

Dostałam ten komputer, a był on używany może przez 2 lata i dobrze znam osobę u którego on był i nic się złego nie zdarzało...

Konfiguracja komputera:

Typ procesora: AMD Athlon XP, 2000 MHz (15 x 133) 2400+

Płyta główna: Asus A7V8X-X

Karta graficzna: NVIDIA GeForce 6600 GT - 128 MB

Pamięć RAM: 1,5 GB

Zasilacz: 450 W

Jeżeli coś jeszcze mam podać, to podam...

Help me!!

P.S. To żaden wirus... bowiem już kilka razy miałam reinstalkę systemu i ten schemat wciąż się powtarzał :frowning: Teraz szykuje się kolejna, bo ściągam Vistę (legalną bo z MSDNAA)...

Pozdrawiam...


(sniper00) #2

w biosie masz ustawienia dotyczące reakcji kompa np na zanik zasilania, przyciśnięcie reset, power itp.. poszukaj i sprawdź jak masz tam to ustawione... : "ACPI Configuration"


(Mlajtner) #3

lub reset biosu-default


(Elenka1984) #4

Jak tylko otrzymałam ten komputer, to było pierwsze co zrobiłam :frowning:

Nie mam nic takiego... Znalazłam tylko:

ACPI Suspend To Ram -> Disabled

oraz Power Up Controll:

  • AC PowerLoss Restart -> Disabled

  • Power Up On PCI Devices -> Disabled

  • Automatic Power Up -> Disabled

// Czy to ostatnie nie może być problemem?? (Automatic Power Up)

Rodzaj BIOSU: Award Modular BIOS v6.0


(Gina Gina) #5

Masz standardowe objawy, typowe dla uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych ;/

Sprawdż kondensatory elektrolityczne na płycie gł i w zasilaczu :wink:

http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... =151&meid=


(Elenka1984) #6

Hmm.... no to fajnie :confused: a akurat ściągam dość duży plik (wymarzoną Vistę :slight_smile: - legalną bo z MSDNAA -> notka dla adminów :slight_smile: )

Gina nawet nie podejrzewałam, że to może być to, ale faktycznie... to możliwe... :slight_smile: Wydaje mi się, że to rozwiązanie problemu :slight_smile: Jak tylko sprawdzę to dam znać...