Problem z routerem Linksys WAG54G2


(Lukasz Socko) #1

Witam wszystkich,

Mam nowy router Linksys WAG54G2. Konfiguracja prosta, podłączanie wszystko OK... ale pięknie było dopóki nie zaczęło się z niego korzystać. Teraz gdy tylko podłączy się z Internetem w ciągu od kilku do kilkunastu minut sam się rozłącza. Może/miał ktoś podobne problemy z tym routerem, bądź routerem z tej firmy. Dodam że internet mam Netii, ale na linii TP więc Annex jest A.


(Lukasz Socko) #2

Tak, jeden w miejscu rozdzielenia z gniazda łącza do telefonu, a przy kablu do routera nie ma mikrofiltrów. Łącze się na razie przewodowo ale mam zamiar w najbliższym czasie łączyć się bezprzewodowo. Dobra, aktualnie konfiguratorem z przeglądarki próbuje coś zdziałać ale wraz po około 15 minutach net się rozłącza... mógłby ktoś podać swoje ustawienia?


(Lukasz Socko) #3

Nie wszystkie ustawienia które podałeś mam... Tu wrzuciłem screen'a ze stroną konfiguracyjną: http://img17.imageshack.us/img17/8782/problemryr.jpg

Według sprzedawców w sklepie, w którym go kupiłem (Vobis) należy ustawić adres IP na automatyczny tylko jakimś cudem tej opcji nie mam w konfiguracji -.-


(Lukasz Socko) #4

Wszystkie jednak ustawienia były raczej dobre... jak się okazuje to raczej wina techniczna niż konfiguracyjna. Mianowicie chodzi o to, że po około 15-30 minutach router zbytnio się nagrzewał... skutek był taki że sam się rozłączał i nie bardzo chciał się rozłączyć bo ciepło pozostawało w miejscu przez źle zaprojektowaną cyrkulacje powietrza...

Rada dla ewentualnych kupujących ten model routera: podstawki standardowe są zbyt małe i trzeba podłożyć dodatkowo coś pod 4 boki, bądź umocować router na ścianie z lekkim (3-5cm) odstępem od ściany żeby ciepłe powietrze spod routera mogło się swobodnie wymieniać ciepło z otoczeniem :wink:


(T3przemo) #5

Kupiony kilka dni temu.

  1. Ustawiając język polski ruter nie potrafi się zalogować , nie pobiera IP, mimo że ma pokazane przydziały przepustowości.

  2. Wyłączenie serwera DHCP powoduje odcięcie od internetu.

  3. Ustawienie na sztywno DNS również odcina internet.

  4. Ruter w miare poprawnie działa na ustawionym języku angielskim, włączonym DHCP, ustawieniu na sztywno typu QoS w przypadku netii 8/35 lepsze niż automatyczne wykrywanie.

  5. Po restarcie rutera na laptopie połączonym przez WiFi mimo pokazanego połączenie strony się nie otwierają. Wywołanie funkcji "Napraw" mimo komunikatu o niepowodzeniu usówa problem. Po kablu funcja "Napraw" działa poprawnie z sukcesem.

Niegdy nie miałem tylu problemów z routerem jak z tym modelem. Stanowczo odradzam.

Wydaje mi się , że wina leży w firmware urządzenia. Jest niedopracowane i chyba poczekamy z jego aktualizacją.