Problem z routerem TP-Link TL-WDR4300 - brak internetu

Witam

Bardzo niedawno kupiłem router TP-Link TL-WDR4300. Niestety jest z nim problem, ponieważ co jakiś czas traci on połączenie z internetem (jest połączony z siecią, ale “brak dostępu do internetu”) i trzeba go resetować poprzez odłączenie od prądu, wtedy wraca do normy. Dodatkowo czasem Windows wyświetla komunikat że jest konflikt numerów ip. Gdy komputer podłączę do routera kablem, to internet działa normalnie, bez jakichkolwiek przerw, przez cały czas.

W czym może być problem?

Aha, aktualizacja oprogramowania routera nic nie dała, kilkukrotne przywracanie ustawień fabrycznych też nie pomogło. Może robię jakiś błąd przy konfiguracji? Chociaż przeprowadzam ją poprzez kreator z płytki producenta.

Pozdrawiam.

problemem jest wifi zatem (zacznij od zmiany siły sygnały przez ograniczenie transmisji do standardu b/g), w tepelinkach często jest problem z szyfrowaniem WPA, spróbuj je wyłączyć.

problem jest albo z zasięgiem albo kartą wifi w lapku, ewentualnie uszkodzony router.

Problem rozwiązany. Zaniosłem router do siedziby firmy dostarczającej mi internet, pozmieniali w nim jakieś inne ustawienia (których nie obejmują kreator z płytki oraz quick setup z przeglądarki), i już wszystko ok :smiley: