Witam mam pewny problem z routerem. Dzisiaj zamulał mi internet na telefonie to wpadłem na super pomysł żeby zresetować go i po tym już w ogóle nie było internetu. Mam 2 routery jeden od wifi jeden ogólny od internetu i od tego głównego idzie kabel LAN do routera od WIFI a z routera WIFI jeszcze jeden do komputera i nie było internetu w ogóle na komputerze wyskakiwało Problem z DNS jakoś tak dopiero jak ten LAN co szedł z głównego do routera z WIFI odpiąłem i zamiast do routera z WIFI to do komputera to na komputerze mam ale na telefonie dalej nie więc jest problem z tym routerem od WI-FI i co mam zrobić teraz? Skonfigurować DNS czy co nie wiem nie znam się.
MODEL ROUTERA TO : TP-LINK TD-W8961ND
Zdjęcie ipconfigu : https://zapodaj.net/42e97cbcb224f.png.html
Ustaw DNS na routerze głównym i WiFi na sztywno np. Googlowe DNS pierwszy 8.8.8.8 DNS drugi: 8.8.4.4
jak ustawic DNS?
Pokaż zakładkę ‘DHCP’ z routera. 192.168.1.100 - taki jest pewnie teraz wpisany. Powinno być pole na wpisanie 2 lub więcej. 192.168.1.100 zostaw np. jako trzecie a pierwsze i drugie ustaw np. jak Ci podano 1.1.1.1 i 8.8.8.8
Gdzie jest ta zakładka?
Wpisz sobie w Google Grafika: dhcp tp-link. Na pewno dostaniesz nie jeden wynik
Ja jak przez przypadek zresetowalem router to tez mialem problem z DNS.
Wystarczylo zmienic ip LAN z 192.168.1.1 na 192.168.0.1 i dziala ;).
Moze Ci pomoze, ja tak mialem.
I mam teraz nowy problem, gdyż naprawiłem to jakoś i na komputerze jest brat łączy się telefonem z routerem i mu wszystko działa ale mi się łączy a internetu nie ma bo wyskakuje - , Internet niedostępny dla … ‘’