Witajcie. Mam taki problem stąd ten temat. A mianowicie… Dość znany program do trackingu połączenia WinMTR pokazał mi dziś dość dziwny wynik po próbie sprawdzenia połączenia z jedną z domen we frankfurcie z którą łącze się cały czas. A mianowicie… na końcu połączenia zamiast docelowego adresu umiejscowionego właśnie we Frankfurcie ( czy choćby przy próbie testowania domeny w amsterdamie , milanie itp itd) znajduje się adres ip… w USA…
Pytanie moje jest takie:
- Czy może to być kwestia maskowania połączenia przez operatora z którym mam pewne problemy ( dostawca światłowodu, ale większość połączeń jest oparta o mobilny syf od T-mobile, gdzie jakość połączenia przy umowie internetu światłowodowego 400/40mb jest na poziomie… internetu ADSL od Orange do 20 MB… i kłócę sie o finalny routing na jakimś znośnym jak na światłowód poziomie )
- Czy może jest to kwestia maskowania adresu po stronie cloudflare czy jakiś inny sposób na “ukrywanie” realnej “drogi połączenia”.
Poniżej zrzut ekranu z testu WinMTR - pierwsze dwie pozycje to moje IP oraz IP centrali. Nastepne… to teoretyczna droga do “mojego miejsca docelowego” które powinn być we frankfurcie a znajduje się… w USA. Testowałem na kilku róznych komputerach podłączonych pod ten sam router ( wifi, lan itp itd ) .
P.S tracert pokazuje taki sam “wynik” jak WinMTR