Problem z rozdzielczością 1366 x 768

Witam.

Niedanowo kupiłem sobie laptopa (Compaq Presario CQ61) z rozdzielczością 1366 x 768, i tu zaczyna się problem. Żadna z gier które posiadam nie jest “rozciągnięta” na całą matrycę. Mam Wolfenstein`a, NFS Carbon i wiele innych, ale nie mogę zagrać na pełnej rozdzielczości, gdyż w grach maksymalną jest np. 1024x768 i muszę grać w okienku ;|. Czy jest jakiś sposób lub program który pozwala na granie w gry na pełnej rozdzielczości?

Karta grafiki to ATI Mobility Radeon HD 4300

To jak w telewizji, tylko czarne paski są po bokach zamiast z góry i dołu :smiley:

Można spróbować rozciągnąć, ale wtedy obraz będzie zniekształcony. Powinna być taka opcja w BIOS-ie lub sterowniku grafiki. Jeśli jest ustawiona, to mniejsza rozdzielczość (np. pulpitu) spowoduje wyświetlanie w okienku z czarnymi brzegami, jeśli nie, to obraz będzie rozciągnięty na cała powierzchnię ekranu.

Natomiast jeśli gra nie umożliwia ustawienia takiej rozdzielczości, to w niej się nie da ustawić, o ile producent nie udostępni jakiegoś patcha.

Gdy zmieniam rozdzielczość obraz jest obcięty w grach także… Mam także kolejny problem, otóż spóźniona reakcja myszy, występuje tylko w grach, na Windowsie mysz działa prawidłowo.

Nie wiem jak jest w ATI ale w NVIDII w “menadżerze NVIDIA” trzeba odkluczyś “stałe proporcje ekranu” . Tu pewnie też jest taka funkcja

Po odkluczenia robi czarne pasy po bokach a obraz jest w proporcjach aplikacji wpasowany do wysokości ekranu

oj chyba tak:

Nvidia:

Panel sterowania/Panel sterowania NVIDIA/Wyświetlanie/Zmień skalowanie monitora płaskiego i wybierasz: Używaj skalowania NVIDIA o stałych proporcjach.

ATI

w ATI opcja “Use centered timings”.

Dodane 10.03.2010 (Śr) 10:01

Co do myszy to pokombinuj z przyspieszeniem sprzętowym

Robią się czarne pasy po bokach, czyli nic się nie zmieni, bo w grach i tak są pasy, a mi chodzi o rozciągnięcie gry na rozdzielczość 1366 x 768. Spróbuję zainstalować najnowsze sterowniki do karty graficznej a także poszukam jakichś patchów…

Dodane 10.03.2010 (Śr) 10:22

darek0107 napisałeś jak to zrobić w Windowsie XP (chyba) a tutaj jest Windows 7 64. Jakbyś mógł napisać jak to zrobić dla tego systemu, bo jeszcze go nie opanowałem :stuck_out_tongue:

Problem da się rozwiązać bardzo łatwo, wystarczy zaglądnąć na tą stronę http://www.widescreengamingforum.com/wi … s_List_-_N

Dzięki temu NFS:Carbon będzie wyglądał tak: http://www.widescreengamingforum.com/sc … carbon.php

EDIT:

W 7 jak w Vista panel sterowania jest podzielony na różne kategorie, ale możesz ustawić sobie widok klasyczny, dzięki temu powinno być jak w XP.

Panel już zrobiłem w widok klasyczny. Poradzono mi : gdzieś w ustawieniach radeona, ze sterownikami się instaluje specjalny program. Trzeba znaleźć ustawienia ekranu/monitora (nie wiem jak to jest dokładnie, nie mam kompa z radeonem pod ręką) jest jeden “haczyk” do odznaczenia czy zaznaczenia, odpowiadający za rozciąganie mniejszych rozdzielczości i ewentualnie drugi odpowiadający za rozciąganie nieproporcjonalne. Co prawda gierki w proporcji 4/3 wyglądają tragicznie, ale są na pełnym ekranie. Więc szukam tego haczyka :slight_smile:

Dodane 10.03.2010 (Śr) 11:41

Może jestem ślepy, ale w ustawieniach ekranu nie ma nic o mniejszych rozdzielczości, przeszukałem także cały ATI Catalyst Control Center (czyli starowinki kart graficznej) ;/…

Po co bawisz się w rozciąganie ekranu (które w grze będzie źle wyglądało), jak podałem Ci linka do strony, na której znajdziesz informacje co musisz dokładnie zrobić aby dana gra działała w panoramicznej rozdzielczości (np. w 1366x768)

Tu masz to pokazane gdzie jest w ATI http://forum.pclab.pl/t375971.html

To nie ma znaczenia czy to jest XP czy VISTA czy 7 64 bit

CATALYST wyglada tak samo i ma takie same funkcję.

A co do tego ze nie znalazłes tej funkcji to normalka - nieraz sam robie coś i potem szukam i przegladam to samo i nie moge znaleźć - to jest niewłaściwe działanie głowy - a jak za dużo patrzysz to ci sie w głowie robi blue screen i juz nic nie widzisz. Pozdrawiam.

A co rozciagania to jak gra nie obsługuje takiej rozdzielczości to możesz sobie ja rozciągnąc ale wszystko będzie grube - nic na to nie poradzisz

Pozdrawiam

Na ty screenie jest w okienku Inage scaling jako trzecie odhaczenie