Problem z rozdzielczością na TV przy połączeniu przez HDMI

Witam Gdy podłączam pc przez Hdmi pod Tv nie pasuje żadna rozdzielczość (Garta GeForce 650) próbowałem zmieniać rozdzielczość w ustawieniach karty pod 1080p jak i 720p , 720 posiada mój telewizor lecz te ustawienia też zawiodły. Dodam że ustawiałem rozdzielczość taką jak na RGB lecz pod Hdmi te ustawienia się nie zgrywały na ekranie

Poszukaj w panelu sterowania Nvidia jest oprócz rozdzielczości opcja, która się nazywa bodajże skalowanie / wyrównywanie obrazu. Kliknij prawym klawiszem myszy w wolne miejsce na pulpicie będzie możliwość uruchomienia panelu ustawień Nvidia.

Często jest tak, że gdy TV ma 1920x1080 i ustawisz taką rozdzielczość na wyjściu HDMI to TV i tak uparcie powiększa obraz tak, że np pasek zadań wychodzi poza ekran. Nie wiem z czego to wynika, ale w opcjach TV jest ustawienie proporcji obrazu, i u mnie ustawienie na “oryginalne” działa ok. Nie działa 16:9 mimo, że tak jest w rzeczywistości.

Skalowanie pomogło, dziękuje :slight_smile: lecz gdy włączyłem BF4 gra się zacina pod hdmi , natomiast pod RGB Wszystk śmiga bez jakiegokolwiek ścinania. Co to może znaczyć ?