Przy podłączeniu w trybie PC - overscan jest wyłączony, jest 1:1 piksela i wówczas jest „cały” pulpit na ekranie, bez przycięć.
Trzeba tylko umieć znaleźć ten tryb w swoim TV, bo to nie jest tryb „sport”, „kino” i tak dalej.
Tryb „kino”/„sport”/„gra” może być ograniczony do nadpisywania kolorystyki.
I tryb „gra” może był testowany tylko pod konsole. Ja chyba używam ostatecznie kolorystyki „sport” lub znalazłem „nie poprawiaj”.
W teorii może to być ukryte jako „proporcje” i wtedy trzeba sprawdzić dostępne opcje np. „Pełny” gdy „16:9
” obcina pasy lub są zbędne czarne pasy. Raczej ostatecznością będzie wyszukiwanie rozciągania w ustawieniach TV lub karty graficznej (efekt nieostrego obrazu może się pojawić lub wzmocnić).
Raczej więcej się nie wyciśnie.
Informacje bazują na moim posiadanym TV Technika z Tesco, który raczej też tylko marketingowo wspiera Full HD i ostrzejszy obraz jest na VGA i automatycznym limicie do 1366 na 768 - a skoro mam port DP na wyjściu karty zintegrowanej to zacząłem używać wejścia HDMI z TV.
Na szybko rozdzielczości 1360 na 768 i 1366 na 768 ( bliskie „HD Ready”) nie dają „16:9” a coś przed lub za:
1.7708(3)
1.7777(7) = 16/9 lub 1280/720 albo 1920/1080
1.778645(8)
Niby około rząd pikseli błędu, bo 4096/3 daje 1365.(3).
Lub wysokość dla 1360 powinna być 765 (3 rzędy mniej), a dla 1366 to 6147/8 czyli 768.375 (3/8 rzędu wiecej).
Jednak ten rząd około 1-3 pikseli pewnie nie psuje tak mocno.
Jeśli TV ma wejście HDMI to musi być tryb PC/Monitor, czyli podłączając PC pod taki TV z HDMI zawsze jest gdzieś taka opcja.
Nieraz zaszyta gdzieś głęboko w ustawieniach i różnie nazywana.
Nie są to tryby AV, czyli te popularne zdefiniowane przez producenta, kino, sport i tak dalej.
Tryb PC włącza się w innym miejscu, nie raz jest dostępny jedynie w chwili dostania przez TV sygnału bez przeplotu na HDMI (dopiero wówczas się pojawia i jest dostępny).
Każdy producent inaczej go nazywa, w moim Philipsie normalnie nie ma do niego dostępu, dopiero jak podam mu sygnał na wejściu HDMI bez przeplotu, czyli od 480p - do 1080p mogę włączyć tryb PC.
Tryb „gra” to w wielu TV tylko tryb AV, jednak z lepszym imput lagiem…jednak to nie tryb GRAFIKA/PC/MONITOR. Trzeba szukać w instrukcji, gdzie producent ukrywa tryb dla komputera.
Podłączenie kompa przez VGA zawsze wymusza tryb monitora (stąd jakość jest dobra), ale dla HDMI trzeba go ręcznie włączać z przyczyny, że do HDMI podłącza się obok komputerów, również źródła sygnału AV.
Oczywiście, jeśli rozdzielczość natywna matrycy TV jest inna niż ustawiona w kompie, to może być kłopot z „pełnym” obrazem nawet w trybie PC.
Jednak tryb ten daje dopiero prawidłowy obraz z kompa na TV i dopiero w tym trybie nie różni się na TV, od obrazu na monitorze.
Nie ma różnicy miedzy obrazem na TV w trybie PC a obrazem na monitorze podłączonego PC.
Jeśli natomiast w TV nie włączymy trybu PC, to wówczas obraz na TV jest o wiele gorszy, niewyraźny i z przepalonymi, przebarwionymi, świecącymi ikonami pulpitu i tak dalej i nie jest taki sam jak na monitorze.