Mam pewien problem z przerabianą stroną.Aktualnie wszystko jest już wrzucone w div-y z poprzedniej lokalizacji którą była tabela ale jest problem.Podczas powiększania i minimalizowania strony div-y zachodzą na siebie lub się rozjeżdżają fakt że nie wszystkie.Wrzuciłem h-acki ale czegoś jeszcze brakuje proszę o wskazówki .
trochę za dużo grafiki i linków bo strona jest daleko zaawansowana.Co do position to częćś jest absolute a część relative a jeden fixed i strona będzie ciężka do przesłania bo są podpięte galerie.I co ja mam teraz zrobić ratunku!
Strona nie powinna mieć zdefiniowanej wysokości o ile nie chcesz uzyskać specjalnych efektów, jesli na sztywno to bezpieczne ustawic szerokosc max na okolo 1000px, ja trzymam sie 980px -> div#container{width:980px;}
o ile je chciales uzyskać wysrodkowanie strony ustawiasz marginesy gorne/dolne najlepiej na 0 , boczne na auto -> div#container{width:980px; margin:0 auto;}
aby divy sie nie rozjechaly w wiekszosci przypadkow powinny byc pozjonowane wzgledem siebie “relatywnie” , fixed przyklei ci diva do przegladarki i bedzie ciagle wisial w jednym miejscu.
div {position:relative;}
to juz jest ok:
#menu {position:absolute; left:0;}
body {margin:0; padding:0;}
Najlepiej w srodku #container zamknąć sobie tresc i mniejsze divy w wieksze tematyczne divy i ulozyc je obok siebie np.
blok6
blok10
blok7
inne pod spodem
teraz css
.left {width:180px; float:left;} mozna dodac odstepy od krawedzi wtedy np .left {width:180px; padding:3px;}
.content {position:relative !important;}
teraz nie potrzeba ustalać wysokości, div sam ladnie sie bedzie “rozwijał”
jeśli nie to na koncu felernego diva dodaj taki pusty div ->
jeśli ktorys div bedzie mial ustawioną za duza szerokosc to sie strona troche rozjedzie
Polecam doinstalowanie dodatku Firebug. Bedziesz mogl na zywo sprawdzic w przegladarce jak zachowują się poszczegolne elementy strony, jak i sprawdzac zachowania klas. Jest wbudowany do kazdej nowej przegladarki, w Firefoxie warto zainstalowac doskonalszą wersje ze strony dodatkow. Uruchamia sie go przewaznie klawiszem F12, inspekcja jest pod Shift+ctrl+c
dzięki serdeczne.widzę że jeszcze sporo muszę się nauczyć.ale dobrze że jest ten portal bo ludzie nie tyko mogą przeglądać strony i najnowsze wiadomości z branży ale i sobie pomagać za co jestem wdzięczny jego twórcom i opiekunom.