Problem z rozruchem, komputer nie chciał włączyć, start pxe over ipv4


(luigi0) #1

Siedziałem sobie normalnie na komputerze, zamiast wyłącz, wstrzymałem dzisiaj komputer. Gdy chciałem go obudzić klawiaturą, to włączył się i od razu wyłączył. Nacisnąłem przycisk włączania i znowu to samo, włączył się, ciemny ekran i wyłączył. Tak kilka razy. Potem wyskoczyło “>>Start PXE over IPv4”, wyłączył się znowu i też kilka razy. Potem “>>Start PXE over IPv4 PXE-E18: Server response timeout. >>Start PXE over IPv6 (…)(nie zdążyłem zapisać końcówki)”.
Potem wyskoczył ciemny ekran i pisało:
Menedżer rozruchu systemu windows.
Komputer nie może wyjść z hiberrnacji.
Stan: 0xc0000411
Informacje: Wystąpił błąd krytyczny podczas przetwarzania danych przywracania.
Plik: \hiberfil.sys
Informacje niezapisane przed przejściem komputera w stan hibernacji zostaną utracone.
Potem znowu ekran startowy Start PXE over IPv4 PXE-E18 Server response timeout. >>Start PXE over IPv6 i cos jeszcze pod tym nie zdążyłem zapisać. Komputer uruchomił się.
Zrestartowałem, bo jak miałem problem z włączeniem to na jednym ekranie pisało, żeby uruchomić ponownie. Komputer długo się włącza - wyskakują start pxe to co wyżej i uruchamia się. I tak jest cały czas teraz.
Co się stało? Jak naprawić?

Jeśli chodzi o pxe ipv4 6 to chyba coś z kartą sieciową jest związane? Bo mam w komputerze dwie karty - jedną wbudowaną na stałe do płyty głównej - popsuta, nie działa, sieć niezidentyfikowana, brak dostępu do internetu. I drugą też lan osobno, z której korzystam, która działa. Może to info istotne jest(?)


(JNJN) #2

Odłącz go od zasilania 230V

Może coś z dyskiem?

Sprawdź bootowanie w biosie i jako pierwsze ustaw z dysku systemowego, bo próbuje startować z sieci LAN.


(luigi0) #3

Odłączyłem na dłuższą chwilę z prądu.
Bootwanie sprawdziłem, jest tak jak było cd, dysk, potem te ipv.
Czym/jak sprawdzić dysk?


(JNJN) #4

Zobacz, czy w biosie jest widziany.

Komputer stacjonarny i podłącz jako dysk sata i sprawdź.


(luigi0) #5

A sory, źle sprawdziłem, bo nie zauważyłem, bo myśłałem, że jak pisało atapi ihas to to jest dysk.
Mam teraz:
P5: ATAPI IHAS120 X
Realtek PXE B03 D00
Generic Compact Flash 0.00
IP4
IP6
IP4
IP6

Jeszcze była druga zakładka boot z dysku i tam jest pendrive, kardy sd, potem dysk - i tutaj coś zmieniłem i już działa.

Z tym błędem systemu to znalazłem już na necie odpowiedź, żeby coś tam wyłączyć hibernacje,usunąć plik, itd, ale to już sobie zrobię chyba.

A czemu się tak zrobiło że ip4/6 najpierw czyta?
W boot option dysk jest niewidoczny. W boot z dysku jest widoczny.