Jeżeli nie ten dział to prosiłbym o przeniesienie do właściwego. Od paru dni mam problem z rozruchem laptopa. Strasznie długo się odpala, ładuje. Dzisiaj niespodziewanie się zawiesił, zrestartowałem go i uruchomił się tryb “automatycznej naprawy”, po czym pojawił się czarny ekran i dalej “stoi”. Podejrzewam, że coś z dyskiem, ale nie mogę zrobić skanu dysku, ponieważ nie mam dostępu do pulpitu. Prosiłbym o pomoc i mam nadzieję, że uda się odzyskać pracę magisterską. Próbowałem wejść w tryb awaryjny klawiszem F8, ale bodajże Windows 8/8.1 zablokował tę możliwość. Posiadam laptop firmy HP.
Zanim rozpoczniesz eksperymenty z naprawą, podłącz dysk twardy do innego komputera. Odszukaj swoją pracę i przenieś w bezpieczne miejsce. Po podłączeniu dysku do innego komputera, wykonaj skanowanie w poszukiwaniu błędów.
Jeżeli system jest uszkodzony, to najlepszym rozwiązaniem będzie pominąć jego uruchamianie. Jeżeli potrzebujesz przekopiować pliki, możesz do tego celu wykorzystać system operacyjny w wersji LiveCD lub płytę instalacyjną systemu Windows (na przykład 7).
Płyty instalacyjnej nie posiadam, ponieważ system wgrany był już z laptopem. Posiadam komputer stacjonarny z Windowsem XP i spróbuję do niego podpiąć dysk z laptopa.
Odpaliłem z Linuxa Live, następnie wziąłem “Disks” i niby status dysku jest OK, lecz posiada 224 bad sectory. Otworzyłem swój dysk TOSHIBA i mam dostęp tylko do plików systemowych. Wydaję mi się, że dostęp do danych miałbym z partycji 4, lecz posiada ona status: UNKNOWN. Dałoby radę zmienić status tej partycji na NTFS/FAT32? Próbowałem też z Kaspersky rescue disk i też to samo. Nie mam pojęcia jak zmienić status tej partycji na NTFS/FAT32 żebym mógł zgrać dane. Może jest jakiś sposób.
Poniżej zdjęcia: https://zapodaj.net/3df88f75042c0.jpg.html https://zapodaj.net/b046b95dc40bc.jpg.html
Z Linuxa raczej nie chciałem, bo nie znam komend i tego całego terminala (jestem zielony w funkcjonowaniu z Linuxem), a nie chciałbym utracić danych. Musiałby mnie ktoś krok po kroku poprowadzić żebym niczego nie zepsuł. Może jest jakaś alternatywa?
Mam dostęp do plików poprzez DMDE. Teraz pozostaje kwestia zgrania danych. Jak to zrobić?
Czy mogę swobodnie otwierać foldery klikając na nie po prawej stronie okienka?