Witam kupiłem dziś w tytule wymieniony ruter który był używany i teraz zastanawiam się czy nie zostałem oszukany dlatego że po powrocie do domu i rozpakowaniu sie przeszedłem do podłączenia i tu zaczęły się schody i nie wiem czy to wynika być może z poprzednich ustawień właściciela i muszę teraz ponownie konfigurować ruter czy po prostu ruter jest zepsuty mianowicie sieć działa połączony jest kablami do pc mogę wejść w konfigurację i zmieniać parametry ale kompletnie się na tym nie znam do tego gdy próbuje uzyskać dostęp do internetu tu gdzie mamy ta ikonę w prawym dolnym rogu sieci jest wykrzyknik z informacją brak dostępu do internetu próbowałem również coś wskórać po przez resetowanie rutera
zdzisiekZklanu , zgodnie z regulaminem, który zaakceptowałeś podczas rejestracji, proszę dokonać zmiany tytułu na taki, który wstępnie opisze problem, w przeciwnym razie temat zostanie przeniesiony do kosza.
W celu dokonania korekty tytuły należy użyć opcji edytuj w poście otwierającym wątek, a następnie skorzystać z pełnego edytora tekstu.
Nic nie jest uszkodzone każdy router po zakupie trzeba skonfigurować pod swoją sieć.
Jaki masz internet od tego zacznijmy ;]
jest to internet bezprzewodowy odbierany za pomocą anteny kierunkowej , dodam że jeszcze dziś miałem taki sam ruter nowy z tym że był pożyczony i musiałem oddać tylko że z nowym było tak że podłączyłem i wszystko śmigało bez żadnych ustawień IP MACów i co tam jeszcze jest dlatego tym większe moje zdziwienie
dorzucę jeszcze fote bo próbowałem to skonfigurować ale nici widać tu szczegóły sieci i konfiguracje rutera może wam coś powie
Wejdź do ustawień routera kliknij z menu opcję:
Network > LAN następnie wpisuj tak > IP Address > 192.168.4.1 reszty nie ruszaj
Teraz wejdź do DHCP:
Default Gateway: 192.168.4.1
Primary DNS: 8.8.8.8
Secondary 8.8.4.4
Reszty nie ruszaj
SAVE i rozłącz się komputerem z siecią i połącz na nowo
no świetnie teraz się łączy z internetem a już bałem się że ruter jest uszkodzony