Problem z siecią bezprzewodową "łączność ograniczona"


(Kiperek) #1

Witam

Mam problem z konfiguracją internetu bezprzewodowy w moim laptopie Asus X59SL, a dokładniej problem zwie się "łączność ograniczona" :twisted: Próbowałem to ugryźć na 101 sposobów i nic. Wcześniej myślałem że to wina nortona internet security i go odinstalowałem ale nie pomogło.

Błagam Was o pomoc gdyż dostaje już obłędu jak włączam laptopa i widzę ten pier*****y napis łączność ograniczona. Na laptopie zainstalowana jest Vista Home Premium, a ruter z którym próbuje się usilnie połączyć to Linksys WRT350N (ale nie ma to chyba znaczenie gdyż na innym kompie działa dobrze). Dostawcą mojego internetu jest UPC.

Wydaje mi się (ale to tylko moje przypuszczenia) że to wina zapór Windowsa Vista ale wszystko jest możliwe (pomijając to iż wpisuje złe hasło albo nie dodałem MAC karty sieciowej adresu do rutera gdyż 101 razy nie można wpisać źle a MAC adres sprawdzałem 6 razy).

Jeśli komuś uda mi się pomóc to będzie ona moim osobistym zbawicielem i cudotwórcą :stuck_out_tongue:

Pozdrawiam


(Julek94) #2

mam podobny problem tylko u mnie sieć wygląda tak

neo--tp-link WR541G+pc(antena z zestawem)

ap client router tp-link WR543G(dodatkowa antena)+pc

na wbudowanej karcie miałem ten sam problem(net raz działał raz nie) a wiesz co było przyczyną??

odsunięcie routera(tego pierwszego) o pare cm od okna! Może masz podobna sytuacje?


(Kiperek) #3

No właśnie chodzi o to iż on się łączy ale z "ograniczeniem" a "pasek widoczności" sieci jest na max.


(Julek94) #4

jak daleko jesteś od routera? są jakieą przeszkody?? ściany okna??


(Kiperek) #5

2-3m bez przeszkód


(Julek94) #6

:o rzeczywiście dziwna sytuacja moja sieć ma ponad 150m i to z drzewami :smiley:

router może mieć uszkodzoną antene(mało prawdopodobne bo pisałes ze na innym pc działa ok)

albo laptop ma walniętą antene

działo się tak od zawsze? jak położysz laptopa obok routera to Są jakież zmiany?


(Tompyk) #7

Powiedz mi taką rzecz - jak skonfigurowałeś router - do pracy w jakiej sieci - b, g, n ?

I czy w pobliżu są inne silne źródła sygnału sieci bezprzewodowych?


(Kiperek) #8

Nie ma zmian, ale mam wrażenie że błądzimy gdyż laptop jest połączony z ograniczeniem, a nie nie może się w ogóle połączyć. Wykrywa on także prawidłowo inne sieci w moim otoczeniu(zabezpieczone).

Podejrzewam że to chodzi o konfiguracje laptopa ewentualnie rutera.

Net działa mi pod win XP Pro a problemy są z Vistą Home Premium (może ma to znaczenie).

Moim dostawcą neta jak już wspominałem jest UPC, a ruter Linksys WRT350N może mam źle skonfigurowane DNS, bramki albo inne cholerstwa bo ja się tak średniawo znam na sieciach bezprzewodowych i mogłem coś spierdzielić. Najdziwniejsze jest to że na Xp bez problemu udaje mi się konfigurować neta a na tej jeb***j Viście nie.

Pozdrawiam i proszę o pomoc zbawiciele :slight_smile:

W moim ruterze mam opcje albo Mixed albo Disabled. Mixed to włączone (na wszystkie rodzaje sieci) a Disabled jak nazwa wskazuje, sieć bezprzewodowa wyłączona.

Inne silne źródła... raczej nie gdyż inne sieci jakie wykrywam mają pasek jakości sygnału poniżej 50%


(Julek94) #9

skoro na xp działa bez problemów to musiś mieć coś źle na viście! wyszukaj dostępne sieci i spróbuj połączyc sie ze swoją Twoja sieć jest zabezpieczona? szyfrowanie hasło?


(Tompyk) #10

Wysłałem Ci telefon na PW - może coś wymyślimy przez telefon na bieżąco analizując co tam masz


(Kiperek) #11

Tak zabezpieczona, WPA2-PSK z szyfrowaniem ARS. Co do Twojej pomocy Topyciu to chętnie skorzystam jutro gdyż dzisiaj już idę spać (jutro ciężki dzionek). Możemy też skontaktować się przez GG.

Bardzo proszę o pomyślenie jeszcze dzisiaj i jutro nad moim problemem w wolnej chwili :slight_smile: Dzięki z góry i Pozdrawiam


(Hashimoto) #12

Pousuwaj wszystko.

Centrum sieci i udostępniania (gdy jesteś połączony) -> Dostosuj -> Scal lub usuń lokalizacje sieciowe (usuń)

Centrum sieci i udostępniania -> Zarządzan sieciami bezprzewodowymi -> Usuń

Centrum sieci i udostępniania -> Zarządząj połączeniami sieciowymi (wyłącz i włącz połączenie bezprzewodowe bezprzewodowe).

Zrestartuj router, połącz sie z siecią -> Centrum sieci i udostępniania -> Zarządząj połączeniami sieciowymi -> Połączenie sieci bezprzewowodowej -> Właściwości sieci bezprzewodowej -> połącz automatycznie + połącz z siecią preferowaną -> OK.

Sprawdź czy ustawienia protokołu internetowego w wersji 4 masz ustawione na automat.

Spróbuj.


(Kiperek) #13

Pomogło :))

hashimoto ogłaszam Cię moim zbawicielem i cudotwórcą :smiley:

Mam nadzieje że już problem ten nie wróci, ale jakby co to dam znać.

Pozdrawiam


(Kiperek) #14

Niestety znowu pojawił się ten sam problem (łączność ograniczona). Sposób podany przez hashimoto był skuteczny przez chwilę. Chyba dwa dni temu problem pojawił się ponownie, zrobiłem to samo i pomogło. Dziś wieczorem jednak problem powrócił ;/ i znowu zrobiłem to samo i znowu pomogło (chodzi o reset rutera bo to on pomaga) jednak wydaje mi się że jest jakiś inny sposób na bezprzewodowy internet w laptopie niż co dwa dni wyciąganie wtyczki zasilającej w ruterze...

Problem leży w konfiguracji rutera albo laptopa, ale nie mam zielonego pojęcia co może być błąd.

Proszę o pomoc. Piszcie co według Was może być źle skonfigurowane i jak to skonfigurować (w razie potrzeby mogę zrobić screenshoty mojej konfiguracji)

Pozdrawiam i dzięki z góry za pomoc :slight_smile:


(Hashimoto) #15

Trudno jest coś znaleść w tym temacie ale masz podane prawdopodobne przyczyny (dotyczą XP):

http://support.microsoft.com/kb/892896/pl

Proponuje

U mnie taki komunikat pojawił się kilka razy. Zazwyczaj pomagało wyłączenie i właczenie karty bezprzewodowej.

Proponuje dla pewności zrestartować router do ustawień fabrycznych. Masz połączenie szyfrowane? Daj WPA2 i spróbuj ustawić sieć ręcznie. Centrum sieci i udostępniania -> Skonfiguruj połączenie lub sieć -> Ręcznie nawiąż połączenie z siecia bezprzewodową.


(Gontarz) #16

Witam,

Od niedawna posiadam router TP-Link TL-WR340GD . Ma on łączyć dwa komputery: PC kablem i laptopa bezprzewodowo. I właśnie łączenia bezprzewodowego dotyczy mój problem. Za pomocą kabla jeden i drugi komputer łączą się bezproblemowo. Natomiast kiedy przełączam laptop na odbiór bezprzewodowy, internet działa przez jakieś 5 minut, a później przestaje działać wraz z informacją o ograniczonej łączności, pomimo doskonałego sygnału. Próby naprawienia nie przynoszą rezultatu, gdyż nie można odnowić adresu IP. Moim dostawcą internetu jest Aster City, parametry komputera nie mają raczej znaczenia, bo przy użyciu innego laptopa jest to samo. Parę danych na temat konfiguracji internetu:

LAN:

MAC Address:

00-1D-0F-FC-FB-CA

IP Address:

192.168.1.1

Subnet Mask:

255.255.255.0

WAN jest ustawiony na Dynamic IP, wpisane są DNS-y, Subnet Mask: 255.255.0.0, adresy MAC są sklonowane.

I jeszcze jedna informacja, choć nie wiem czy może mieć jakikolwiek związek: mam prywatne IP.

Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam!