Problem z siecia!pomocy!

Witam.Mam problem z siecia.chce polaczyc dwa kompy i zeby obydwa byly z dostepem do internetu.Robie to wszystko z KREATORA KONFIGURACJI SIECI w systemie XP. Przenosze FDD do drugiego kompa (tez jest XP) instaluje mi wszystko. Oczywiscie mam ta sama grupe robocza i nie dziala.Juz chyba wszystkiego probowalem ale nie moge sobie poradzic. Na obydwoch kompach pokazuje mi ze jest polaczenie sieciowe ale na kompie “GOSCIU” nie moge przegladac stron.Na kompie “GOSC” tez mi pokazuje ze jest polaczenie internetowe.Czy moze trzeba wpisywac jakies adresy IP.Ja wpisuje na “HOSCIE” 192.168.0.1 a na “GOSCIU” 192.168.0.2. Nie wiem czy dobrze robie.Maska podsieci to 255.255.255.0.Wczesniej probowalem w ten sposob ze IP wykrywal automatycznie. Przed formatem “HOSTA” ktory robilem dzis w nocy siec super chodzila ale teraz juz nie chodzi.Czy jest moze jakis program ktory mnie poprowadzi za reke jesli chodzi o konfiguracje sieci?? Bardzo prosze o pomoc.Z gory dziekuje.

A ustawiles na kompie “Goscia” brame domyslna? Jesli nie to wpisz komputer IP komputera “HOST”. Pamietaj takze ze przy XP nalezy udostepnic polaczenie internetowe. Napisz mi jeszcze czy obydwa kompy dzialaja na XP-ku czy nie i czy mozesz miedzy nimi wysylac dane.

przenoszę do odpowiedniego działu

pierwszy komp Brama 192.168.1.1 ip kompa 192.168.1.2

grupa robocza np .komp

no i ustawine powinno być ‘’ Klient Sieci Microsoft Network"

drugi komp Brama 192.168.1.1 ip kompa 192.168.1.3

grupa robocza np .komp

no i ustawine powinno być ‘’ Klient Sieci Microsoft Network"

tak na obydwoch kmpach jest XP

Z tego co piszesz to nie masz wpisanej takiej samej grypu roboczej.

Ustal jednolity wpis dla grypy roboczej.

Adresujesz jak napisał Pysiu:

To jest przykład:

Grupa robocz np. dom

Brama: 192.168.1.1

komp1: 192.168.1.2

komp2: 192.168.1.3

Maska: 255.255.255.0

Ale masz Neostradę i modem z połączeniem przez USB.

Na kompie podłązconym do modemu ustaw IP dynamiczne przez protokół DHCP. Sprawdź czy zadziała Net na tym kompie.

By dwa komputery się widziały poprzez kartę sieciową, musisz zadresować protokół TCP/IP w powiązaniu do kart sieciowych statycznie, jak w przykładzie.

Tak po prawdzie, to nie do końca rozumiem Twoje pisanie w poście otwierającym topik :smiley:

Pozdrawiam :okulary: