Problem z siecią (XP sp2 i XP sp2)

Problem ten był poruszany wielokrotnie na forum, jednakowoż po zapoznaniu się z opisami rozwiązań dalej nie moge sobie poradzic.

Problem polega na tym że dwa XP-eki są połączone WI-Fi. Udostępnienie drukarek i plików włączone usługa serwer na obu włączona. Jednak jeden z kompów nie może się połączy z drugim. A jeden z drugim może. Ogólnie mówiąc wlan działą tylko problem tkwi w udostępnianiu plików. Kiedy chce się połączy pokazuje się taki komunikat:

" \Serwer nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego

zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby

uzyskać uprawnienia dostępu. Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej. "

Dodam że grupa robocza ta sama oraz w ff wszystko nastawione tak jak trzeba. Moge jeszcze dodac że jeden komp jest jeszcze połączony crossem z laptopem(ale tam wszystko śmiga jak należy). Probowałem netsh ale nie działało.

Prosze o konkretne rady.

Pozdrawiam.

nie masz haśła do profilu na tym kompie co się chcesz na niego dostać ??

najlepiej spróbuj zrobić konta na obu kompach z taką samą nazwą (jeżeli dajesz hasło to też takie samo) i wtedy sprawdź

Na obu kompach dodałem konta Gość bez hasła i dalej jeden nie chce się łączyć

Zainstaluj protokół IPX/SPX.

Nie mam takiego protokołu. Ale w Xp taki chyba nie jest potrzebny

daj na protokoły we właściwościach połączenial i zainstaluj wszystkie. :slight_smile:

to sprawdź jeszcze czy na obu jest włączone udostępnianie plików i drukarek

Zainstalowałem wszystkie.

W obu są włączone.

Wydaje mi się że problem lezy w tym że ten jeden komputer z którym nie moge się połączyć jest jeszcze w lanie z laptopenXp i tam wszystko działa jak należy. Może w tym jest problem.

hmm

no to zgryz. moze postaw siec od nowa? krok po kroku.

A do WiFi masz Access Point czy dwie karty ad-hoc?

Access Point.

W każdym razie jeszcze pomyśle nad tym.

Pozdro

Ja rozwiązałem ten problem usuwając serwis paka i przestała mi sie wyświetlać ta informacja. Z kompa1 spokojnie przeglądam co jest na kompie2, tylko z dwójką mam problem bo zaczeła sie wieszać.

no a ja mam dwa kompy na SP2 i wszystko mi dziala. choc na poczatku bylo ciezko! palmtop tez sobie radzi z ta siecia :slight_smile: wlan przez AP.

Tak bardzo mi nie zależy znowu na tym wlanie. Grunt że na crossie wszystko w porządku :]

heh

ale jak zrobisz i bedzie dzialac, to jaka bedziesz miec satysfakcje 8)

Zadzwonie do informatyka z pracy od starszego. Ona napewno coś poradzi :]

zrób tak na obu kompach:

wejdz do: panel sterowania/narzędzia administracyjne/zasady zabezpieczeń lokalnych/zasady lokalne/przypisywanie praw użytkownika/ i tu znaleźć scieżki :“odmowa dostępu do tego komputera z sieci” i “odmowa logowania lokalnego” i usunąć goscia i support388945a0.

Potem zrestartuj kompa i powinno wszystko normalnie chodzic.