mam problem z sieciom w domu, mianowicie uzywam routera d-link t604 do podzialu internetu pomiedzy pc (kabel) i laptopem (wifi) i nie moge polaczyc sie z pc, mimo tego ze go widzi.pokazuje komunikat ze pc jest nie ddostepny. w druga strone wszystko dziala poprawnie, pc widzi w sieci lapa i moge przegladac udostepnione pliki. na pc jest polski win xp pro, a na lapie angielski win xp home, na obu komputerach wlaczone jest konto Gosc.
Po pierwsze nie “Problem z sieciom” tylko SIECIĄ
A co do tej sieci, to co chcesz zrobić, sciągnąć plik z tego kumputera, czy udostępnileś w ogóle coś ?!
Zobacz w panelu sterowania czy polączenie sieciowe jest dobrze skonfiguowane, chodzi o to czy przez przypadek nie pisze “Bląd przy pobieraniu adresu sieciowego, polaczenie może być ograniczone” czy coś w tym stylu
=============================
Nie używaj zarezerwowanych kolorów.
Monczkin.
sprawdź we właściwościach sieci czy masz włączone “udostępnianie plików i drukarek w sieci…”
AD1 polaczenia sa ok. bez problemu moge to zrobic podlanczajac drukarke do lapa i drukowac z pc, ale potrzebuje zyby drukarka byla podlaczona do pc!!
AD2 TO ZE MAM Z TYM PROBLEM NIE ZNACZY ZE JESTE IDIOTOM!
morthus
Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post.
Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie.
Na Forum używamy polskich znaków.
Proszę poprawić pisownię w opisie problemu - wykaż też więcej starania w poprawnym pisaniu pozostałych postów…
W celu dokonania korekty proszę użyć przycisku
Zignorowanie prośby będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.
najlepiej zacząc od najprostszego:
-
czy oba kompy się pingują?
-
czy masz jakieś firewalle na obu kompach? jesli tak to wyłącz na obu i sprawdz czy ping, udostepnianie działa -> jesli działa zrob regułę dla swojej sieci (w D-Linkach jest to jeśli dobrze pamiętam - 192.168.0.0)
ja miałem podobnie -> okazało się ze firewall blokował dostęp nawet do pinga