Problem z sterownikami do karty GeForce 820m

Witam, omówię swój problem dokładnie:
Posiadam laptopa Asus K555L (w internecie bardziej znany jako Asus X555LD) Jakiś czas temu zrobiłem format komputera, dokładnie z Windows 10 64 bit na Windows 7 64 bit. Podczas instalowania oprogramowania za pomocą programu DriverBooster zainstalowałem wszystkie potrzebne sterowniki. Jestem graczem gry League of Legends. Podczas gry co jakieś 30 sekund klatki spadały z 100fps na 30/40fps na ok. 5/10 sekund. Miałem taki sam problem juz wcześniej, wyczytałem w internecie że najlepiej by zaktualizować sterowniki do Nvidii, wtedy miałem sterownik z 2015r., po aktualizacji posiadałem z 2018r., problem minął aż do teraz. Teraz już automatycznie zainstalowałem sterowniki z 2018, by owego problemu nie mieć. Podczas gry problem powrócił. Chciałem zaktualizować moje teraźniejsze sterowniki lecz przy próbie aktualizacji wyświetla mi się komunikat od Nvidii, że:

“Program instalacyjny NVIDIA nie może kontynuować pracy.
Ten sterownik graficzny NVIDIA nie jest zgodny z tą wersją systemu Windows.
Ten sterownik graficzny nie mógł odnaleźć zgodnego sprzętu graficznego.”

Od razu dodam iż w menadżerze urządzeń karta jest wykrywana przez Windows i podczas wyboru na stronie Nvidii systemu operacyjnego wybrałem Windows 7 64 bit. Jeszcze na koniec dodam iż mój aktualny sterownik to 391.01. Najnowszy sterownik na stronie Nvidii to 425.31 w opisie sterownika jest podane iż obsługuje moją kartę graficzną ale nie może się zainstalować, za każdym razem wyskakuje to samo powiadomienie (takie jak napisałem u góry). Czy jest jakaś możliwość by wymusić instalację najnowszego sterownika do mojej karty graficznej?

Odinstaluj sterowniki do GPU przez aplikację DDU pod trybem awaryjnym.
Jeśli nadal nic, możesz ew. spróbować po wypakowaniu sterowników, wskazać ich ścieżkę w menadżerze urządzeń przy opcji aktualizuj sterownik w miejscu gdzie masz GPU lub nieznane urządzenie po odinstalowaniu.

Programem DDU mam odinstalować sterownik do NVIDIA tak? Mam jeszcze zintegrowaną od Intela dlatego pytam.

-Sprawdź czy pobrałeś wersje zgodną dla twojego systemu 64 bit intalka…
-oraz czy masz odpowiedni typ: Standard lub DCH
-Czy wybrałeś dobry model grafiki “twój” podczas list pobierania

dow%C3%B3d%20strona%20nvidia

Dodaje zrzuty ekranu dowodzące że dobrze dobrałem sterownik, nie wiem natomiast jak sprawdzić typ sterownika ponieważ w informacjach w panelu sterowania Nvidia nie znalazłem takich informacji, nie wiem gdzie są.

A sorry za zamieszanie DCH są tylko dla w10 a ty masz 7.

Spróbuj zainstalować sterowniki na świeżo uruchomionym systemie i wyłącz wszystko co mogło by skorzystać z grafiki podczas instalacji… jak nie pomaga to.

Uruchom system w trybie awaryjnym
I za pomocą tego narzędzia wykasuj stare sterowniki

I potem zainstaluj te nowe sterowniki jak coś to można jeszcze w miedzy wykasowaniem starych a zainstalowaniem nowych system zrestartować bo może coś siedzieć w pamięci i blokować instalacje.

Próbowałem instalować na świeżym systemie, odinstalowałem sterowniki programem DDU w trybie awaryjnym, instalacje nawet próbowałem przeprowadzić również w trybie awaryjnym ale nadal to samo, czy ulepszenie Windowsa do 10 coś da? Te Sterowniki DHC jakoś inaczej się instalują? Oprócz tego że panel sterowania NVIDIA trzeba pobrać ze sklepu?

a rozpakuj sterowniki instalacyjne na pulpit i z menedźera urządznie je zaktualizuj

Wypakowałem sterownik w folderze na pulpicie, próbowałem instalować poprzez menadżer urządzeń i nawet gdy mam wersję sterownika 391.35 komputer pokazuje mi że sterownik jest najnowszy… (dodam, żę próbowałem zainstalować wersję 425.31)

a wykasuj stary i zainstaluj ręcznie wtedy nie będzie miał żadnego do porównania i będzie musiał to łyknąć…

Jeżeli ktoś przyjdzie na ten temat to dla wszystkich poszukujących rozwiązanie pisze co zrobiłem: Zaktualizowałem Win do 10 (nie wiem czy było to potrzebne ale…), ściągnąłem program o nazwie ThrottleStop, włączam go przed grą (tak wyczytałem że jest dobrze, nie obciąża procesora wiec go zostawie na razie)
Kliknąłem na ikonę klienta lola, przeszedłem do folderu zawierającego LeagueClient (C:RiotGames/LeagueOfLegends/LeagueClient), wszedłem we właściwości i w Zgodności wyłączyłem optymalizacje pełnoekranowe oraz by uruchamiał się jako administrator).
W ustawieniach Lola włączyłem synchronizację pionową a tą pozycję obok odznaczyłem. Teraz mam stałe 60 fps i nie zacina. Pozdrawiam oraz dziękuję za starania @Quassar :slight_smile:

Ale jak to sie ma do problemu z instalacją sterowników…
Co do V-SYNC to wiadomo sprawa że nie ma sensu katować grafiki nadmiarem FPS których nie wyświetli, przez co grafika nie będzie sie produkować na daremną.

Taki mały trick odemnie jak chcesz zoptymalizować timing.

Przepraszam za kłopot, myślałem że aktualizacja sterowników coś da tak jak za pierwszym razem, probowalem już różności ale tylko to mi pomogło więc chce się podzielić tym z kimś kto może mieć taki sam problem jak ja. Dziękuję