Problem z sterownikiem dzwięku

Witam mam problem z dzwiękiem

sformatowałem komputer i nie mogłem znaleźć sterowników do karty dzwiękowej

postanowiłem zainstalować sterownik sciągnięty z internetu po wielu próbach znalazłem odpowiedni

sterownik i go ściągnełem lecz dzwięk dalej nie działa w menadżerze urządzeń wyskakuje wykrzyknik

w żołtym kole obok nazwy sterownika "Realtek AC’97 Audio for VIA ® Audio Controller

nie mam szczerze mówiąc pojęcia czy to odpowiedni sterownik w stanie urządzenia w właściowściach piszę

Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)

Aby uruchomić narzędzie do rozwiązywania problemów przeznaczone dla tego urządzenia, kliknij Narzędzie do rozwiązywania problemów.

proszę o pomoc podaje jeszcze informacje potrzebne do znaleźienia odpowiedniego sterownika

Płyta główna:

Typ procesora Intel Celeron, 2000 MHz (20 x 100)

Nazwa płyty głównej VIARAMA U8868 (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DIMM, Audio, Video, LAN)

Mikroukład płyty głównej VIA VT8751 Apollo P4M266

Pamięć fizyczna 512 MB (DDR SDRAM)

Typ BIOS’u Award (08/08/02)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Proszę o jak najszybszą pomoc z góry dziękuje

http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/driver.php?S_ID=300 a może tu :smiley:

poprzednie sterowniki na pewno nie własciwe

skoro to sterownik Realtek AC’97 to proponuję wejść na stronę producenta www.realtek.pl i stamtąd pobrać sterownik

Ale nie wiem który jest odpowiedni ;p

Dr Haj ,

Poczytaj Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.

http://www.realtek.com/downloads/downlo … Down=false

akceptujesz, przechodzisz dalej i wybierasz swoją wersję windowsa i pobierasz :wink:

Niestety ciągle to samo ;/ tylko tyle ze sterownika nie ma ale nadal jest

żółty wykrzyknik

Jeśli stawiasz to na Windows 7 to ponowna instalacja sterowników nawet po ich odinstalowaniu nie wejdzie.Trzeba ponowny format,instalacja i zacznij od sterowników dźwiękowych.Mnie tak pomogło.

wg mnie format jest niepotrzebny. Odinstalować to co jest zainstalowane jako sterownik dźwięku -> reset i ponowna instalacja.

Jeszcze przed tym spróbuj dokładnie określić za pomocą Aida32 co to za karta jest

Sorry ale co to aid32? ;p jestem kompletnie zielony w tych sprawach a dzwięk dla mnie to rzecz niezbędna

prosiłbym o jak najprostsze wytłumaczenie różnych waszych teorii ;]

aida32 to program doidentyfikacji sprzętu zainstalowanego na komputerze. Ewentualnie zamiast AIDA proponuje Everest do pobrania wersja demo

http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Ult … 12798.html

Mam Everesta przecież wyżej podałem info o Płycie głównej

jeżeli jakieś są jeszcze potrzebne napisz chętnie podam

byle znaleść odpowiedni sterownik

temat do zamknięcia :wink: poszukiwany sterownik to VIA AC’97.