Problem z szalejącą temperaturą procesora

Cześć wszystkim!

Mam problem z laptopem Dell Inspiron 3793 z procesorem Intel Core i5 1035G1. Laptop zaraz po uruchomieniu i załadowaniu systemu osiąga temperatury procesora w okolicach 100 stopni. Czuć że komputer się nagrzewa, jednak zastanawia mnie to, że temperatury potrafią wzrastać i spadać o 40 stopni w ciągu sekundy. chwilowo utrzymuje się 60 stopni, za chwile wzrasta do 80, 100 i znów wraca w okolice 60. Pozostałe pomiary w normie, płyta i dysk około 20-30 stopni. Temperatury sprawdzałem w programach Core Temp oraz HWMonitor. Dodam jeszcze że obciążenie procesora w stanie bezczynności wynosi do 10%. Ma ktoś pomysł, co może być przyczyną?

Przyczyna wygląda na brak chłodzenia.
Wyczyść układ chłodzenia, upewnij się, że wentylatorek działa, wymień pastę termoprzewodzącą

Układ chłodzenia był czysty, ale przedmuchałem go dla pewności. Wymienię jeszcze pastę, ale wydaje mi się że to nie będzie przyczyną, wszak komputer ma dopiero 1,5 roku. Zastanawiam się o o co chodzi z tymi wskazaniami temperatur, przecież to chyba fizycznie nie możliwe żeby temperatury rosły i spadały tak diametralnie w ciągu kilku sekund. Wentylator działa bez zarzutu.