Problem z szybkością połączenia przez Wi-Fi


(system) #1

Witam, posiadam chello 25 Mbit/s, komputer stacjonarny i laptop Lenovo y530 , internet połączony jest do rutera z wi-fi, ruter to PENTAGRAM CERBERUS P 6381-2, komputer stacjonarny jest podłączony kablem, a laptop na wi-fi, i na stacjonarnym jak sprawdzam szybkość internetu to pokazuje mi te 25, natomiast na laptopie pokazuje mi od 14-15, co wydaje się dziwne bo od rutera do laptopa jest niecałe 2 metry. Dla sprawdzenia zakupiłem kabel i połączyłem oba urządzenia kablem i wyszło mi po 25 tu i tu tylko na wi-fi, jest coś nie halo, z tego co wiem to nie powinno być aż tak dużej straty, natomiast mój znajomy ma podobnie i on ma na laptopie całe 25, bo gdy był technik z chello to mu skonfigurował coś w routerze z tego co słyszałem "wyłączył jakieś zastępcze % łącza, na aktualizacje itp" coś takiego mi znajomy mówił, i byłem u niego to ma normalnie 25. Proszę o pomoc


(Dimatheus) #2

Hej,

A jaki router posiada Twój znajomy?? To może być właśnie zasadnicza różnica. Niestety spotkałem się z tym, że ogólnie Pentagramy w połączeniach WiFi mają zdecydowanie słabszy transfer niż można by oczekiwać. Winą najczęściej jest szyfrowanie połączeń w sieci bezprzewodowej, konieczne dla lepszego zabezpieczenia przesyłanych danych. A swoją drogą - jakie szyfrowanie w sieci stosujesz??

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Bolo92) #3

Drugi taki sam temat :stuck_out_tongue:

Ja na standardzie G - taki pewnie masz, wydarłem najwięcej 3.1MB/s - nie całe 25Mbit, ale się zdarzyło 2x, przy innych sprzętach już tyle wydrzeć nie mogłem i przeważnie przy ok. 20Mbit/s miałem.

Z tego co widziałem w tym drugim temacie, ktoś napisał, że posiadasz kartę AGN - nie wiem na ile to wiarygodne źródło, jednak nie posiadasz routera, który by miał chociaż standard A, więc raczej więcej jak 15Mbit/s w takim standardzie lub z tym routerem nie wyciągniesz. Z innym routerem może byś wydarł ciut więcej, ale na pewno nie miałbyś ciągle 25Mbit/s


(system) #4

Problem rozwiązany, co do kolegi to on był u mnie i sprawdzaliśmy na moim routerze, Po prostu we właściwościach karty sieciowej miałem "agresywność mobilności" ustawioną na domyślnie czyli po środku, wziąłem przestawiłem na najwyższą i już jest te 25MB :slight_smile: Pozdrawiam


(Gorgoroth) #5

Wiarygodne, gdyż biszkopt i ja pracujemy na tym samym sprzęcie :wink: Pozdrawiam!