Problem z taktowaniem karty graficznej

Wczoraj dostałem nowy komputer popatrzyłem w programy do OC bo byłem zainteresowany udało mi się podkręcić sam procesor ale jescze przed jego podkręceniem zauważylęm niskie wartości na karcie graficznej 5-500 MHz taktowanie zegara.

Jeżeli ktoś wie co zrobić to niech napisze.

Tym odczytem się raczej nie powinieneś przejmować. Na moje karta jest "w spoczynku" więc nie jest potrzeba by pracowała na pełnych obrotach. Zobacz na pracę wentylatorów na niej. Też jest bardzo niska. Odpal jakąś grę lub poddaj ją obciążeniu. Zobaczysz jak wartości podskoczą.

Właśnie odpaliłem cs zagrałem maczyk i MHz były w granicach 800-1200 Czy jest to dobry wynik? W opisie karty jest napisane 1750 MHz więc nwm. I jak wisz jak zrobić aby było tyle to napisz. Dzięki za odpowiedz tak wgl.
Pzdro

Karta sama sobie reguluje częstotliwość w miarę potrzeb. 1750MHz to jest jej maksymalne taktowanie. Co nie oznacza, że zawsze będzie z takim pracowała. Zegar na GPU zostanie podbity tylko do tej wartości kiedy sytuacja będzie tego wymagała.

Dzięki za odpowiedz bardzo mi pomogłeś !!! :slight_smile:

Nie karta reguluje tylko w sterownikach Nvidia PowerMizer. W zależności od karty jest kilka poziomów zakresów taktowania na które się przełącza.
Pod Windows o ile wiem zachowanie tej funkcji można zmieniać w rejestrze.
Pod Linux jest to do regulacji w panelu Nvidii.

Nie wnikałbym w takie techniczne szczegóły, które w tym przypadku do niczego nie są potrzebne. Sterownik to tylko oprogramowanie które zleca co ma zrobić karta. ale to karta sprzętowo steruje swoją częstotliwością a nie jej sterownik. Sterownik “mówi” jej tylko w którym momencie ma to robić na przykład kiedy podbić czy obniżyć taktowanie.
W tym przypadku to jednak nieistotne bo kolega już wie o co chodzi. W skrócie otrzymał odpowiedź na swoje pytanie i mniej więcej można odpowiedzieć na nie tak. Kiedy karta nie ma nic do roboty pracuje na minimalnych ustawieniach. Kiedy wymaga się od niej więcej to podwyższa zegar taktowania. Czy tak jak ty wolisz - STEROWNIK jej podwyższa taktowanie.