mam problem z taktowaniem procesora w moim laptopie dell latitude e5530. otóż chodzi o to, że nie do końca poprawnie funkcjonuje technologia intel speedstep. po pewnym czasie użytkowania laptopa (podpięty do prądu z trybem “najwyższa wydajność” w windowsie) taktowanie procesora i zintegrowanego układu graficznego spada na łeb na szyję do nawet 1.8ghz i ograniczana jest maksymalna prędkość cpu do 71% co jest niesamowicie irytujące (nie z punktu patrzenia na cyferki lecz działanie systemu i wydajność w grach).obecnie mam wyłączoną tą technologię, aby mieć stałe taktowanie cpu 2.9ghz. macie tutaj zrzuty ekranu jak te “poziomy” taktowania wyglądają. od razu zaznaczam, są one ciągle na równym poziomie, ni drgną, lecz stopniowo spadają. temperatury są bardzo dobre, zaledwie 60 stopni przy aida64 na najwyższym taktowaniu (kiedy udało mi się go załapać oczywiście)
Nie, to nie ja. Było coś z wyjmowaniem baterii, odłączaniem ładowarki, trzymaniem przycisku POWER przez jakiś czas. Wiem, że dzwoni, ale nie wiem w jakim kościele
@Dimatheus @anon7248146 @sidkwa
Ktoś pamięta może jak to leciało? Reset z wyjmowaniem baterii w laptopach Dell?
Hej,
Generalnie zworki na płycie głównej. Ale pamiętam, że chyba przytrzymacie przycisku zasilania przez 15 sekund robiło reset ustawień.
Co do meritum - kolega nie ma ustawionych w planach zasilania maksymalnych wielkości zegara?
Pozdrawiam,
Dimatheus
Mam ustawienia domyślne z windowsa. Nie można ustawić wartości większej jak 100%. Może coś w biosie pogrzebać?
No faktycznie, ustawienia są jak najbardziej prawidłowe. A jak zmienisz profil na inny - na przykład zrównoważony, to też pojawia się zmniejszająca się prędkość procesora?
tak, nic to niestety nie zmienia. jeden kolega zaproponował mi, żebym zrobił undervolting procesora w xtu. za chwilę zainstaluję ten program, i napiszę, czy rozwiązało to mój problem.
Ale to temperatury są za duże? Możesz sprawdzić to przy pomocy HWInfo - włączasz zakładkę z czujnikami (Sensors), pracujesz na kompie i sprawdzasz po czasie, jakie są temperatury.
60 stopni na procku w pełnym obciążeniu przez prime95 lub aida64 (testowałem na tych dwóch programach). dla zaspokojenia twojej ciekawości mam ciekły metal na procesorze. w dodatku jak sięgać pamięcią, kiedy tego laptopa kupiłem (jako nowy, w leasingu) to też miał takie problemy, ale się tym nie przejmowałem, bo na tamte czasy sprzęt był dobry, ale teraz to już nie domaga, a to taktowanie procesora dobija jeszcze bardziej.
Ten ciekły metal to zamiast pasty termo między prockiem a chłodzeniem?
oczywiście, że tak. nie ma sensu nigdzie indziej go montować (np. na chipset, gdzie i tak powierzchnia styku z radiatorem jest aluminiowa, a dedykowanej karty graficznej nie mam.
Z tego co mi wiadomo, to “ciekły metal” stosuje się pomiędzy rdzeniem procesora a jego “czapką”, natomiast do “połączenia” procka z chłodzeniem powinno dawać się zwykłą pastę - ze względu na korozję aluminium.
No… ale w lapku, gdzie rdzeń jest na wierzchu, a chłodzenie zazwyczaj miedziane, może to ma sens.
Czyli skoro jedynie 60 stopni, to raczej nie ma szans na zbijanie taktowania przez temperaturę… Tym bardziej, że Dell Latitude E5530 był zwykle wyposażony w procesor Intel Core i5-3340M, który Tj Max miał na poziomie 105 stopni.
mój procesor to i7 3520m. nie wiem, może zamiana procesora na inny, ale z działającym poprawnie turbo dałoby lepsze rezultaty, najlepiej na quadcore z ht. niestety multitasking na tym procku jest kiepski. co najwyżej nadaje się on do grania w csgo i inne lekkie gry, czy też do przeglądarki (choć i tak często są z tym problemy). gdyby ktoś chciał, mogę wrzucić wyniki z cinebencha, abyście zbadali sytuację, lecz wątpię, że cokolwiek pomoże na ten i tak już wysłużony sprzęt. wiem, że te delle nie mają oficjalnego wsparcia do 4 core, lecz gdzieniegdzie można zobaczyć filmiki czy wpisy na różnych forach, że udało im się uruchomić właśnie cztero-rdzeniowca w tym lapku.
Panie, Nie gadaj Pan takich herezji, bo Inkwizycja z od producentów laptopów wpadnie i upiecze.
Twój procek nie jest taki zły, syntetycznie powinien być +/- i8-8130u lub 2200Y, czyli jedne z młodszych budżetowych laptopów. W wymiany się nie baw, jeżeli problem dojedź do końca/oddaj dziadkom, którzy maja dłuższy zcas reakcji i lagów nie zauważą.
Tj Max ma dokładnie na tym samym poziomie, co wspomniany przez mnie Intel Core i5-3340M. A czy wymiana na mocniejszy procesor coś da. Pewnie tak, ale obawiam się, że może być spory problem w schłodzeniu mocniejszego procesora. A wiadomo - chłodzenie w laptopie do najwydajniejszych nie należy.
W tym laptopie nie ma za bardzo na co wymieniać, żeby poczuć różnice musiałby wziąć nowego laptopa z minimum i5/r5 na pokładzie + jakieś GPU, czyli koszty rzędu od 3k w górę.
Nie masz przypadkiem komunikatu o problemach z zasilaniem podczas ekranu POST zaraz po włączeniu laptopa lub nie miałeś/nie masz problemów z baterią? Oryginalna ładowarka Della?
Pytam, bo obniżone taktowanie w Dellach (i chyba HPkach) to efekt odnotowania przez sprzęt jakiegoś problemu z zasilaniem. Czasami taki problem pojawia się z pupy i mimo że wszystko już gra to Dell dalej siedzi w trybie bezpiecznym. Wyłączasz laptopa, przytrzymujesz przycisk zasilania kilkanaście sekund i powinno wsio grać. To jest jakiegoś rodzaju ponowny self-test, który sprawdza czy wsio gra.
A temat jest mi znany od jakiegoś czasu no i niedawno pewna koleżanka na forum miała ten sam problem, ale tam padła bateria.
BTW. Wyjęcie baterii paradoksalnie może ten problem wywołać.