Problem z taktowaniem procesora


(hOt)Tomek) #1

Dziś włożyłem nowego procka Athlon 2500 Barton, który taktuje na 11x166(1826Mhz). Mam tak ustawione ale system,bios i everest pokazują cały czas że taktuje on na 11x100 1090Mhz, mimo iż jest ustawiony na 11x166.W czym tkwi problem ??


(Cosik Ktosik) #2

Gdzie Masz tak ustawione, skoro BIOS pokazuje inaczej?


(hOt)Tomek) #3

W biosie mam tak ustawione.

Gdy zmieniam na 100,133,166 lub 200 to i tak bios pokazuje 1.1ghz


(Gugu007) #4

Ustaw FSB na 166 - teraz masz 100.

Czasami na płycie jest ustawianie FSB na jumperach - sprawdź instrukcję płyty.

Też się kiedyś męczyłem z Asusem w BIOS-ie, a złośliwiec miał jumpery, chociaż Asusy z reguły są jumperless.

Jumpery mają wyższy priorytet niż BIOS.:mrgreen:


(hOt)Tomek) #5

mam ustawione na 166 , a instrukcji do plyty juz nie mam :frowning:


(Cosik Ktosik) #6

A jaką Masz płytę główną?

Czasami np Gigabyte miał przełącznik DIP (taki niebieski), który pozwalał na przełączenie 100MHz lub więcej.


(Asterisk) #7

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.


(hOt)Tomek) #8

MSI k7N2 Delta-L


(Cosik Ktosik) #9

Manual dla Ciebie: http://downloadx.msi.com.tw/files/downl ... 70v1.3.zip

Zajrzyj na stronę 2-31


(hOt)Tomek) #10

dzieki za czytanke :slight_smile: ale nie znam dobrze angielskiego :frowning:


(Maniekz1985) #11

Zworkę oznaczoną na płycie jako J10( na przeciwko LAN'a) ustaw w pozycję:

1-

--l

2-

3

A zworkę, która jest oznaczona jako J11 zewrzyj.

Jak już będziesz mógł puścić CPU wyżej niż 1.1GHz to wal FSB od razu na 200 i/ew. jakby nie chciał się włączyć podnieś nap. na CPU do 1.7V