Problem z telewizja naziemną - TV Sony

Witam, pewnie moje pytanie wielu wyda się smieszne, ale chyba od 10 lat nie uzywalem TV w domu :).

Do problemu. Kupilem dzis dla mamy TV dokladnie Sony KD-43X75L. Chcialem ustawic telewizje naziemna lecz przy probie automatycznego strojenia kanałow wystepuje napis : podlacz kabel antenowy po czym nie wyszukuje zadnych kanalow.

Wydawalo mi sie ze ten tv na wbudowany dekoder. Czy do odbioru TV naziemnej potrzebuje czegos jeszcze ?

Dzieki za pomoc i przepraszam za laickie pytanie, ale naprawde dlugo juz nie siedze w tematach TV :slight_smile:

Dvbt2 obsluguje?

Ponoć tak

Antena na zewnątrz,? W miarę nowa? Ma jakiś wzmacniacz czy coś, może zasilacz potrzebny, albo TV ma zasilanie do wzmacniacza i można włączyć

@AndrzejWxx tv nowy? Sprawdź antenę

Czyli antena zewnetrzna jest potrzebna :slight_smile: myslalem ze wystarczy ze tv ma odbiornik wbudowany

Tak TV nowy. Moglibyscie podeslac jakis przyklad jaka antena byla by potrzebna ?

To co, wcale niczego nie podłączyłeś? Xd. Tv bez anteny?

Tak jak mowilem bylem przekknany ze wystarczy wbudowany odbiornik :slight_smile: Kompletnie nie znam sie na TV i tych technologiach

Zobacz, czy radio fm bedzie gralo bez anteny. Kup antenę i dobrym zysku, tzn. .ocy i bedzie cacy.

Takze wszystko jasne. Dzieki za szybka pomoc :slight_smile:

Na pokojowej antenie to jak pod nadajnikiem mieszka, albo bardzo blisko.

Antena konieczna, Telmor ASR IQ to IMHO jedna z najpewniejszych konstrukcji na rynku. Solidna, dobrze działa i łatwo się instaluje.

Podłączyłem taki wynalazek THOMSON DVB-T ANT1538BK Ustawiłem przy oknie, podłączyłem do TV i dalej nie widzi żadnych kanałow w czym może być problem ?

W tym, że telewizor nie znajduje się pod nadajnikiem. Otrzymałeś wszystkie potrzebne informacje, możesz sobie eksperymentować jak masz ochotę z Thomsonami, kołami od roweru i gaciami wróżki jak masz ochotę i dużo czasu i lubisz się narobić.

Jaka lokalizacja od najbliższego nadajnika?
Mieszkanie na parterze, czy wysoko?
Okno wychodzi w stronę nadajnika?
Zobacz jak mają sąsiedzi ustawione anteny (w jakim kierunku).
Pewnie trzeba będzie zamontować antenę na dachu.
Nie baw się w jakieś wynalazki z aktywnymi antenami wewnętrznymi ( ze wzmacniaczami i z zasilaczami) jaką kupiłeś.
Zwykła Yaga bez wzmacniacza w odległości do 40 km od nadajnika załatwi sprawę.https://allegro.pl/oferta/antena-typ-yagi-16-elementow-z-symetryzatorem-f-15600944766?ev_campaign_id=17966335829&gad_source=1
Te pokojowe ze wzmacniaczami to zdają egzamin tylko jak masz blisko nadajnik i mieszkanie nie jest na parterze a dużo wyżej.
Możliwe, że jak mieszkanie jest w bloku z instalacją zbiorczą, to wystarczy podłączyć jedynie przewód antenowy do gniazda w ścianie.