Problem z throtlingiem? Spadki FPS

Witam!
Mam pewien problem. Zauważyłem, że grając na laptopie w gre po jakiś 20 minutach następowały spadki fps z 100 d0 25… Zawsze następowało to po 20 minutach aż do dziś. Troche pogrzebałem i w ustawieniach wydajności coś zmieniłem i spadek fps następił po 70 minutach, po prostu grałem i było dobrze. Odszedłem raptem na 3 minuty od kompa, wracam a tam 20 fps. Nadmienie, że wyłączenie gry i włączenie usuwa problem… na 20 minut. Zrobiłem ss temperatur przed rozpoczęciem gry, w trakcie gry i po spadku fps:

1. Przed graniem
    jako, że mogę dodać tylko jedno zdjęcie reszte wstawie w komentarzach.

Chciałem podkręcić wiatraki na podzespołach, ale żadne programy typu speed fun czy MSI Afterburner nie wykrywają wiatraków. Bardzo proszę o pomoc. Podaje specyfikacje komputera.

Lenovo z510
Intel i5 2,5gb
8 gb ramu
Karta invidia ge force gt 740m 2bg

Bardzo proszę o jakieś rady jak zaradzić spadkowi fps i czy się wogóle da, oraz dlaczego programy uniemożliwiają mi podkręcenia tempa wiatraków.

Część druga przed uruchomieniem gry

Podczas grania 1

podczas grania 2

Po spadku fps

I ostatni po spadku

Obstawiam, że wysoka temperatura karty graficznej, powoduje spadki fps. Proponuję wymienić pastę termoprzewodzącą.

Hmmm ale co dziwne po spadku fps temperatura karty jest niższa niz podczas grania. A wiesz może czy mogę jakoś podkręcić wiatrak?

Używasz laptopa, więc nie wiem, w jaki sposób możesz podkręcać wiatraki. Oglądając np. coś na YT, temperatura karty graficznej, też skacze? Sprawdzałeś to? Druga sprawa. Karta graficzna głośno chodzi w przypadku, gdy jest wysoka temperatura?

jest pełno programów do ustawienia prędkości wiatraków na gpu, np Afterburner od msi odsyłam do bazy programów,
ale nie jestem pewien czy na twoim laptopie zadziała

zainwestowałbym w podstawkę chłodzącą do laptopa

Właśnie wiem, ale czy ona coś da rzeczywiście? Poza tym żaden program nie pokazuje wentylatorów

W przypadku filmów na yt nie sprawdzałem.

Ja już nie mam pojęcia o co chodzi. Teraz karta zachowuje się jakby nie pracowała. To znaczy nie słychać jej, nie nagrzewa się (nie czuć temperatury)…