Problem z touchpadem, samoistny ruch kursorem, brak reakcji [Dell Latitude E5470]

Witam,
Posiadam laptopa Dell Latitude E5470 z niedawno wgranym Windows’em 10, po poprzednim pełnym zformatowaniu dysku.
Zacznę od tego iż opisywany problem występował zarówno na poprzednim systemie przed formatem tj. Windowsie 7 Pro. Problem objawia się w następujący sposób: Gdy uruchomię komputer zaraz po starcie systemu, ruch kursorem myszy za pośrednictwem palca i touchpada jest bardzo opóźniony, w menadżerze urządzeń pozycja “Alps pointing device driver”, czyli sterownik touchpada ma bardzo duże zużycie procesora, gdy lagi te występują, później problem ustępuje lecz co około 3-5min touchpad tak jakby nie wyłapywał tego że chcę za pomocą palca wskazać coś lub kliknąć. Ostatnim problemem jest to że nieużywany touchpad potrafi sam z siebie minimalnie “ruszyć kursorem” gdy nie dotykam touchpada, przez co gdy np. nie korzystam z komputera, a jest on włączony automatycznie podświetla mi się klawiatura w skutek wykrycia ruchu kursorem. Próbowałem wyłączania gestów, zabawy z czułością itp. w ustawieniach Dell Touchpad, lecz nic to nie dało, czyszczenie touchpada również, przeinstalowanie sterowników również (https://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1/drivers/driversdetails?driverId=9HG8R).
Następnie odinstalowałem cały sterownik od Dell’a i korzystam do dziś z podstawowego sterownika od Microsoftu do myszy, jest ona teraz widoczna w menadżerze urządzeń jako “Mysz zgodna z PS/2” i co najdziwniejsze wszystkie problemy z “freezami” “lagami” myszy ustąpiły pozstał jeden, tj. samoistne jej ruszenie kursorem przy braku dotyku touchpada co wzbudza podświetlanie mojej klawiatury. Wydaje się to zatem być ewidentnie winą sterowników, lecz system jest na nowo postawiony, sterowniki wgrane najnowsze ze strony Dell’a, mimo to na sterownikach Dell’a było gorzej niż na podstawowych od Microsoftu.
Proszę o wskazówki i pomoc w rozwiązaniu problemu, z góry bardzo serdecznie dziękuję i pozdrawiam :slight_smile:

Masz della czemu nie zadzwonisz do supportu? Może trzeba wymienić touchpada bo jest uszkodzony?

Po pierwsze myslalem zeby samemu najpierw sprobowac podjac sie jakiejkolwiek naprawy, a po drugie jest to aktualnie moj jedyny komputer potrzebny do pracy. Nie moge go oddac do serwisu itp. poki co.

Jak gwarancja NBD to serwis przyjeżdża do ciebie, a jak D2D to jest też opcja, że Ci wyślą nowego i sam sobie przełożysz - o ile chcesz i nie jest to trudne to w tedy się zgadzają.

1 polubienie

Spróbuję w takim razie kontaktu z nimi, dzięki :slight_smile:

Za della przepłacasz właśnie ze względu na serwis, trzeba z tego korzystać zwłaszcza, że za to płacisz :wink:.
Ja dzwoniłem do nich bo przycisk włączania dziwnie chodził, okazało się, że w tym modelu wszystkie szybko padały i wyprodukowali nowy lepszy, a teraz wymieniają. Jeszcze muszę zadzwonić, żeby mi klawiaturę przysłali bo dziwnie działają od jakiegoś czasu niektóre przyciski. Tylko w moich przypadkach to był hardware, ale w drugim laptopie miałem problem z wifi wysłali mi nową kartę WLAN - tutaj właśnie miałem gwarancję D2D, ten drugi miał NBD i przyjeżdżał do mnie serwisant.

https://www.dell.com/support/home/pl/pl/plbsd1

Jeśli masz wszystkie sterowniki wgrane w tym od touchpadu to może być np. niewielkie zalanie.

Problem wystepuje z tego co wiem od poprzedniego wlasciciela od dwoch lat, wiec nie wiem czy to zalanie utrzymaloby sie tyle :confused: