Problem z turbo pascalem


(Badzik Mistrz) #1

witam. dzis przez caly dzień nie miałem żadnego zajęcia, więc postanowiłem pobawić się w TURBO PASCALU - dodam że nigdy nie mialem styczności z programowaniem, więc prosze o wyrozumialość...

Oto mój problem: Wykonuje ćwiczenia jakie autor zamiscił w swoim kursie ( http://turbopascal.skryptoteka.pl/) ale mam klopot ;/ napisalem juz malutki programik w ktorym wpisuje 1 liczbe nastepnie druga i po nacisnieciu na ENTER powinno mi dac sume tych dwóch liczb, ale gdy wciskam ENTER to progsik wyłącza sie ;/ (oczywiscie nie zapominam o READLN;). CO robie źle ?


(Airborn) #2

prawdopodobnie program wykonuje wszystkie instrukcje, wyświetla wynik na ekranie a następnie sięwyłancza, tak przynajmniej działał C++, tam trzeba było poprosić na końcu o naciśnięcie klawisza poprzez np. getch() nie znam sie na TP, ale może jest tu podobnie, przejrzyj manuala :wink:


(Rarlab) #3

wklej tutaj zawartosc pliku .pas

lub wyslij go na maila rarlab@wp.pl

lub uruchom go z wiersza polecen, to bedziesz mial pewnosc czy dziala poprawnie


(Badzik Mistrz) #4

o co chodzi ?? czyli to co pisze w TURBO PASCALU ?

To wspisuje w TP:

Jak wpsuje druga liczbe i wcisne ENTER to program sie wylacza. WHY ?


(squeet) #5

Ale ten temat nie dotyczy poszukiwania manuala do TP, ale konkretnie jednego skryptu. Poszukaj, było tego trochę na forum.


(Badzik Mistrz) #6

adam9870

zaraz na poczatku mojego postu masz link


(Rarlab) #7

I sposob:

dopisz na koncu (oczywiscie przed end.) jeszcze raz readln;

II sposob

zamiast read/write stosuj readln/writeln

wtedy na koncu jednen readln wystarczy, radze nie stosowac polskich znakow, unikniesz wielu problemow