Problem z Ubuntu na VMWare


(Dawiddek55) #1

Zainstalowałem Ubuntu na VMWare, wszystko ładnie, zainstalowalem, w LiveCD myszka była, ale po zainstalowaniu niestety myszka, jest, po prostu wjeżdżam na pole virtualnej maszyny Ubuntu i zmienia się kursor, niestety myszka nie działa, klikam różne rzeczy i nic się nie chce zrobić, tak jakby system nie reagował na moją myszkę, dodam, że system kiedy instalowałem, zapomniałem przemienić, bo miałem ustawione w systemach, że tam będzie Vista i dopiero po instalacji zmieniłem to na Ubuntu, czy to może być od tego? I jak nie to co jest źle? Może ja jakoś źle przechodzę myszką?

PS: Zauważyłem, że myszka działa, ale w wielkim opóźnieniu, ok. 1 minutę po kliknięciu, dlaczego tak jest?


(Alden Jone) #2

Widocznie masz problem z myszką... lub zawirusowanie jakieś jest w tym co zainstalowałeś na Vmware


(Marcin Obala) #3

Miałem to samo ale na Virtual Box. Na VirtualBoksie po prostu zaznaczałem, że podpinam myszke. Na dole obrazek USB.

I jak może być zawirusowane Ubuntu, instalowane na VMWare?


(Dawiddek55) #4

Zainstalowałem tam Linux Ubuntu, który mam oryginalny, zamówiłem za darmo na stronie producenta.

no ale w Windowsie, w hoście myszka działa

Dlaczego tak jest?


(Marcin Obala) #5

Kliknij u góry na VM -> Removable Devices -> i znajdź swoją myszka, zaznacz i zobacz czy działa.


(Dawiddek55) #6

zobaczyłem tam i myszki nie było, było tylko niezaznaczone Urządzenie USB Logitech, mam myszkę i klawę z Logitecha, zaznaczyłem to i nie działa, ale mam jeszcze joysticka z Logitecha-może to on powoduje problemy?


(Marcin Obala) #7

Specjalnie zainstalowałem i u mnie działa. Nie wiem co może być nie tak.

:edit:

Po restarcie klawiatura mi nie działa... myszka tak.


(Dawiddek55) #8

dziwne bardzo, nie wiem co może być nie tak :frowning: