Sieć domowa wygląda w ten sposób: są to 2 komputery łączone przez ruter. Na jednym komputerze zainstalowany jest system Windows XP, na drugim system Windows 7. Udostępniając pliki z komputera pierwszego (XP) dla drugiego (7) nie występują żadne problemy. Komputer drugi (7) może spokojnie kopiować i korzystać z zasobów komputera pierwszego (XP). Natomiast problem pojawia się gdy komputer drugi (7) udostępnia pliki dla komputera pierwszego (XP). Gdy wyświetlam komputery grupy roboczej na pierwszym komputerze (XP) system “widzi” drugi komputer. Mogę mieć wgląd w udostępnione przez niego katalogi ale nie mogę już przeglądać zasobów tych katalogów tzn. przy próbie wejścia do katalogu pojawia się komunikat o treści :"\Michal-komputer\MUSIC nie jest dostępny. Możesz nie mieć uprawnień do używania tego zasobu sieciowego. Skontaktuj się z administratorem tego serwera, aby uzyskać uprawnienia dostępu" :(.
Michal-komputer - to nazwa komputera drugiego (7)
MUSIC - to katalog, w który usiłuję wejść
Oczywiście taka sytuacja ma również miejsce przy próbie wejścia do jakiegokolwiek katalogu komputera drugiego (7)
Opcja udostępniania plików w sieci na komputerze drugim (7) jest włączona. Natomiast nie mam zielonego pojęcia co należy JESZCZE zrobić by był dobrze …