Problem z udostepnieniem Internetu


(Dzina78) #1

Witam

Posiadam Router TP-Link AP/AP Client, Pc z internetem radiowym i laptopa.

Do tej pory miałem podłączonego neta Antena ==>Router==>Lan pc + Lan laptop.

Ale znudziło mnie to ze Laptopa miałem na smyczy więc postanowiłem się pobawić z czymś takim : Antena pod PC,udostepnienie kablem dla routera i z routera przez Wi-Fi do laptopa... a musiałem zrobić to tak:

''W przypadku gdyby nasza karta sieciowa łącząca nas ze światem miała IP 192.168.0.xxx, załączenie ICS nie pomoże. W tym przypadku kolidować z sobą będą adresy pierwszej i drugiej karty w komputerze udostępniającym.

Jednak i na to jest pewien sposób.

  1. Karta pierwsza z wyjściem na świat, ta z adresem 192.168.0.xxx - zmieniamy ręcznie ustawienia na inne (później przywrócimy pierwotne). Wpisujemy np.

IP - 172.16.0.10

maska - 255.255.0.0

brama - 172.16.0.1

DNS - 172.16.0.1

  1. Załączamy na niej ICS

  2. Dokonujemy opisanych poniżej zmian dotyczących drugiej karty (rejestr i ustawienia we właściwościach)

  3. Nie wyłączamy oczywiście ICSa

  4. Dokonujemy ponownej zmiany na pierwszej karcie na ustawienia początkowe - właściwe dla tego połączenia.

Zmiany dokonujemy w rejestrze - z "Uruchom" uruchamiamy "regedit":

W kluczu dla W2k/XP

HKLM\System\CurrentControlSet\Services\SharedAccess\Parameters

Dla W98

HKLM\System\CurrentControlSet\Services\ICSharing\Settings\General

We wpisie BackupIPAddress (UWAGA: Jeśli brak tego wpisu w rejestrze, należy go utworzyć we wskazanym miejscu jako wartość ciągu)

wpisujemy nowy adres IP serwera (np. 10.0.0.1).

Dodatkowo, ten sam adres ręcznie wpisujemy w ustawieniach drugiej sieciówki do sieci lokalnej (zastępując ustawiony przez system adres 192.168.0.1).

Wpisujemy adres serwera jako bramę domyślną i adres serwera/ów DNS -> (np. 10.0.0.1)

Na drugim komputerze (i ewentualnie kolejnych) ustawiamy stałe adresy z zakresu wybranej podsieci (np. 10.0.0.2 do 253)""

Ale...

Gdy już mam udostępnione, wszystko jest niby ok okazuje się ze na PC mimo ze system nie pokazuje mi żadnych nieprawidłowości to Internetu nie mam. i co za tym idzie na laptopie tak samo. Po wyłączeniu udostepniania na karcie Wi-Fi na PC internet wraca ale w laptopie dalej nie mam...

O co tu chodzi?