Hej
Mam problem z MacOS 11.0. Przy próbie dostępu do pliku wyświetla mi komunikat:
„Nie można wykonać pliku, ponieważ nie masz odpowiednich uprawnień dostępu”
Sytuacja jest taka:
Katalog znajduje się na biurku ma nazwę “Skany” uprawnienia zapis/odczyt do niego ma właściciel maca oraz użytkownik “skaner”.
Katalog jest udostępniony po SMB, tak, żeby urządzenie wielofunkcyjne mogło skanować po sieci do smb.
W tym celu też na macu był utworzony użytkownik “skaner” - urządzenie wielofunkcyjne loguje się na tego użytkownika i zapisuje skanowane pliki (jpg/pdf).
Na tym etapie nie ma problemu, skanowane pliki są normalnie zapisywane i widać je w systemie.
Problem pojawia się w momencie, gdy chcemy otworzyć te pliki (pracując na koncie właściciela) - tutaj wyświetla się wspomniany wyżej komunikat „Nie można wykonać pliku, ponieważ nie masz odpowiednich uprawnień dostępu”.
Do katalogu “Skany” prawa odczytu/zapisu mają skaner i użytkownik, była też zaznaczona opcja Plik->Informacje->Zastosuj do zawartych rzeczy.
To działa, ale tylko dla plików już znajdujących się w katalogu. Jak pojawi się jakiś nowy plik, to nie ma do niego dostępu, trzeba ponownie wejść w Plik->Informacje->Zastosuj do zawartych rzeczy by można było ten nowy plik otworzyć - i tak za każdym razem przy nowym pliku w katalogu.
Czy ktoś wie jak rozwiązać ten problem? Bo mi się pomysły skończyły a z Mac OS mam średnio do czynienia.