Problem z uruchamianiem komputera


(Zima44) #1

Witam.

Od jakiegoś czasu mam problem ze swoim komputerem. Gdy go wyłączam (klikam start -> wyłącz komputer) system się zawiesza. Zawiecha trwa kilka minut, po czym pokazuje się okno wyłączania (wyłącz, uruchom ponownie, etc). No i gdy już mamy "trwa zamykanie systemu Windows" ma miejsce kolejna kilkuminutowa zwiecha.

Podobnie jest przy uruchamianiu - komp się ładnie ładuje, póki nie pokaże się loader Windowsa - po tym komputer się zwiesza na parę minut, czasami muszę go nawet resetować - wtedy działa już poprawnie. Zawiecha przy uruchamianiu występuje rzadziej, jak przy wyłączaniu - przy wyłączaniu jest praktycznie zawsze. Zauważyłem, że gdy włączę kompa i od razu wyłączę, wszystko działa pięknie (może jakiś proces, może coś się zamyka i blokuje system, naprawdę nie wiem).

Problem występuje od czasu zepsucia się płyty głównej. Płytę naprawili, po czym zepsuła się drugi raz. Możliwe, że problem powoduje płyta.

Nie wiem czy ta informacja coś pomoże, ale gdy ładuje sie system, mryga dioda czytnika kart. Dioda mryga tak, jak przy zgrywaniu z karty danych. Jak już przestanie mrygać, system startuje. Z wyłączaniem tak nie jest (lub tego nie zauważyłem).

Jeśli są również potrzebne jakieś parametry komputera, to napiszcie jakie, a niżej podaje takie "podstawowe":

Win XP

Procesor: Intel Pentium Dual Core 2,2GHz

2GB RAM (3,25 GB praktycznie)

Grafika: Nvidia GeForce 8800 GT (512 MB)

PS. Skanowałem wszelkimi antywirusami, nic nie znalazło.


(Danielm86) #2

:arrow: Wrzuć logi z programu HiJack This.

:arrow: Start>Uruchom>regedit

Otwórz klucz HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop.

Przy "WaitToKillAppTimeout" Daj wartośc na 3000.

Otwórz klucz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControl\SetControl

"WaitToKillServiceTimeout",zmień na 3000.

Uruchom ponownie kompa


(Jpatryk) #3

Możliwe że coś ci się dzieje znowu z płytą i dysk i RAM mają gorsze połączenie płytą co powodują te zwiechy, albo masz za bardzo obciążony dysk C danymi. Spróbuj przenieść rzeczy które możesz na inny dysk i wyczyść rejestr, najlepiej jak będziesz miał co najmniej 1/5 wolnego dysku.

Pozdro


(Zima44) #4

@master_zonk6: zmieniłem "WaitToKillServiceTimeout"; co do logów, są one tutaj: http://wklej.to/GV9F/text (nie wiem czy dobrze zrobiłem: przy instalacji zaznaczyłem żeby zeskanował oraz stworzył plik z logami, jeśli to nie jest to, popraw mnie)

@jarosik: dysk C ma 50GB, z czego zajęte tylko 12,5GB


(Henio Mazurek) #5

Na początek uruchom komputer w trybie awaryjnym. Sprawdź czy też będzie tak się działo.

Jeśli w awaryjnym będzie OK to na pierwszy ogień reinstalacja sterownika karty graficznej. Jeśli nie pomoże będziemy kombinować dalej. Możesz też przeinstalować sterownik do płyty głównej.


(Danielm86) #6

:arrow: Odpal HiJackThis i zrób Do scan only

i zaznacz to:

i daj FIX checked

:arrow: Wywal to z autostartu: start>uruchom>msconfig>uruchamianie

:arrow: Wyłącz te usługi: start>uruchom>msconfig>usługi

:arrow: Tego AntiVira proponowałbym zmienić na Avasta! - zdecydowanie lepszy.

:arrow: Zainstaluj firewalla np Zone Alarm

:arrow: Pozamykaj porty programem Windows Worms Door Cleaner

:arrow: Wyłącz zbędne usługi wg tego poradnika:

http://www.searchengines.pl/index.php?showtopic=7723

start>uruchom>services.msc


(Zima44) #7

Przepraszam, że taka cisza była, ale miałem problemy z dostępem do kompa :slight_smile:

Zrobiłem wszystko z listy, a problem nadal jest. To musi być coś innego. Może wypadałoby zrobić reinstall Windowsa?