Problem z uruchamianiem


(Szawka) #1

Witam serdecznie, od razu na wstępie ostrzegam, że problem z którym za chwile się zapoznacie jest problemem nietypowym i rozwiązać go mogą ( chyba ) tylko zatwardziali i zagorzali użytkownicy PC. Prosiłem o radę osoby doświadczone w tym m.in. sprzedawce ze sklepu komputerowego. Niestety bez żadnych rezultatów.

Zacznę może od tego, że jakiś czas temu na tym forum pisałem już w tej sprawie ( patrz napisane przeze mnie posty ).

No więc od tamtego momentu zawziąłem się i za wszelką cenę chcę rozwiązać owy problem. Opiszę go w następujący sposób:

STANDARDOWA PROCEDURA uruchamiania PC

  • wciskam przycisk power - komputer startuje - wyłącza się na 5 sekund ( podobno tak ma być ) - włącza się - ładuje system.

PROBLEM

  • wciskam przycisk power - komputer startuje - nie wyłącza się na 5 sekund - wentylatory chodzą z maksymalną prędkością - czarny ekran i nic się nie dzieję.

Dodam, że nie ma reguły, bo czasami bywa tak, że:

  • wciskam przycisk power - komputer startuje na 10 sekund - wyłącza się - włącza się - wszystkie wentylatory chodzą z maksymalną prędkością, a na monitorze nic się nie dzieje.

Zauważyłem, że problemy z uruchomieniem najczęściej występują, gdy komputer pochodzi sobie przez cała noc, a na drugi dzień chcę go załączyć.

Jak już się uruchomi, to działa bez zarzutu.

Problem rozwiązuje w ten sposób, że z tyłu na zasilaczu wciskam i wyciskam kilkukrotnie ( najczęściej ) przycisk power. Po tej czynności komputer odpala w normalny sposób i czasami ( nie zawsze ) widnieje napis "Overlocking failed please enter setup to re-configure your system".

Zapewne każdy z was pomyślał o zasilaczu, ale jest jedno wielkie ale i w tym tkwi największy problem :slight_smile:

Wraz z kolegom przetestowaliśmy komputer na takiej o to zasadzie.

Wymieniliśmy zasilacz, pamięci, grafikę, odłączyliśmy dvd, przepinaliśmy dyski, zmieniliśmy baterie na biosie i nic to nie pomogło. Zdecydowałem, że wyśle płytę główną do reklamacji ( komputronik ).

Po tygodniu odesłano płytę twierdząc, że była ona wysłana do Asus`a i, że tam stwierdzono, że jest z nią wszystko okej.

Co ciekawe po otrzymaniu z reklamacji płyty głównej występuje nowy problem, a mianowicie po wciśnięciu przycisku "reset" komputer czasami nie zaskakuję i widnieje czarny ekran ( podobnie jak z w/w problemem ).

Mówiąc krótko postanowiłem, że wraz z moim komputerem i problemem udam się do znajomego ze sklepu komputerowego ( ma pojęcie o komputerach ). Dodam, że po otrzymaniu płyty głównej z reklamacji, to on składał komputer w całość.

Zapoznał się z owym problemem i na pierwszy rzut oka stwierdził, że pamięci nie działają ze sobą w dualu, więc je wymieniliśmy.

Poustawiał biosa, przetestował pamięci na standardowych jak i podkręconych ustawieniach. Wydawało się, że wszystko jest już w porządku, ale po powrocie do domu ponownie wystąpił problem.

Obecnie mam wsadzony zasilacz, który od niego otrzymałem i problem wciąż występuję ........

Proszę o radę :slight_smile:


(errata72) #2

Nie zrozumiałem ostatniego zdania. Czyli po ustawieniu biosu działał normalnie? Jeśli tak to musisz zacząć od żródła zasilania. Sprawdż jakie masz napięcie w sieci,powinno być między 215v-240v.

Jeśli masz gniazdko z bolcem uziemiającym sprawdż neonówką czy na bolcu nie ma napięcia.

Jeśli korzystasz z listwy ACAR a gniazdko jest OK to może być uszkodzony układ przepięciowy

w samej listwie.

Sprawdż i melduj.Pozdrawiam. #-o


(matekadamczak) #3

problem może widnieć w gniazdku zasilającym kompa (listwie)


(JNJN) #4

A płyta główna to nie czasem na chipie P35, bo on takie cyrki robi, sam mam takową i są problemy czasem ze startem - mimo zrobienia wszystkiego co możliwe - czyli ten typ tak ma ?.


(Szawka) #5

Więc jeśli chodzi o napięcie, to wszystko jest okej. Właśnie przełożyłem zasilacze i korzystam ze swojego, bo kolegi ( nowy modecom ) nic nie wskórał.

Zaciekawiło mnie to co JNJN, bo płyta jest na P35. Czy mam rozumieć, że to jakiś bubel, bo skoro tak, to czemu jej nie wymienili ?