Problem z uruchomiem "Program FIFA15.exe przestał działać"


(Damainix) #1

Witam wszystkich!

Tak jak w tytule, szukałem w necie dobrych parę dni rozwiązania tego problemu i zdaje się, że nikt nie miał takiego problemu jak ja...

Zacznę od początku. Pewnego dnia podczas grania w FIFE z kumplem, zaczął nam przerywać obraz, klika razy na 2-3 sekundy znikał. Z czasem zaczęło się to dziać coraz częściej i stało się to irytujące, zainteresowałem się problemem. Pierwsza myśl to karta graficzna. Po jakimś czasie FIFA w ogóle przestała się uruchamiać, po kliknięciu w fifalauncher przycisku "Graj", wskakuje Messi i tyle, nic nie mogę zrobić. Ctrl+Alt+Del i widzę "Program FIFA15.exe przestał działać". Raz po przywracaniu systemu, reinstalacji FIFy i Origin nawet udało się odpalić grę na jeden wieczór, ale następnym razem znów to samo.  Nagle pewnego dnia kombinacji, reinstalacji gry, sterowników, framework'ów itp., komputer mi się wysypał, speaker bios wydawał 3 długie sygnały, chwila przerwy i tak w kółko. Kolega poradził mi wyjąć i przeczyścić RAMy, o dziwo pomogło, ale problem z FIFą pozostał... Nie wiem już co mam robić, zostaje mi format systemu, ale szczerze mówiąc nie mam za bardzo ochoty i chęci tego robić :wink:

Jeśli ktoś wie, gdzie leży problem, to będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Specyfikacja:

Gigabyte GA-P31-S3L

Tagan TG600

OCZ Reaper 2x2GB 800Mhz, CL5

Core2Quad Q6600 @3,0GHz

EVGA GTX660 2GB SC

SSD Intel 120GB, WD Blue 1TB

edit

Windows 7 64bit


(drunkula) #2

Gra wymaga i5, całą resztę z legalną kopią powinieneś załatwiać na supporcie producenta.


(XMan) #3

Nie piszesz jaki masz system bit ?

Wrzuć screeny z:

  1. Start --> Panel sterowania --> Programy i funkcje (wszystko).
  2. Menedżer urządzeń z rozwiniętym Karty graficzne.
  3. Start --> Panel sterowania --> System.

Może być podobnie jak na FIFA 16.

Odpowiedź SUPPORTU:

 


(Damainix) #4

Witaj XMan!

Dzięki za tak obszerną odpowiedź, doceniam to :slight_smile: W załączniku screeny o które prosiłeś, mam nadzieję, że nie są zbyt małe.

Z tych sposobów, które podałeś próbowałem wszystkiego, prócz utworzenia nowego konta bez polskich znaków, bo już takie mam. Kontrolę konta mam wyłączoną od samego początku, najnowsze aktualizacje i sterowniki na miejscu. Nic nie pomaga… Chyba jednak format mnie czeka. Oby tylko coś pomógł…

Bez tytułu.png

Bez tytułu2.png

Bez tytułu3.png

Bez tytułu4.png

#edit

Dodam jeszcze, że ściągnąłem na próbę piracką wersję i śmiga aż miło, ale wolę jednak oryginał…


(XMan) #5

Screeny są tak małe że nic nie widzę nawet po powiększeniu.
(mam słaby wzrok)

Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko linki do nich.
Przykładowo na:
http://www.otofotki.pl/
lub: http://ifotos.pl/

Start --> Panel sterowania --> System --> Zaawansowane --> Wydajność --> Ustawienia --> Efekty wizualne

  • zaznacz tylko 5 pozycji - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć:
5-pozycji_ssanaew.jpg

Sprawdź jak będzie przy chwilowo wyłączonym antywirusie oraz innych programów zabezpieczających komputer.

Jeszcze możesz sprawdzić instalację łatek/patchy do tej gry jeżeli takie istnieją.

System zaktualizowany przez Windows Update?

 W razie problemów z aktualizacją zainstaluj te poprawki:
https://www.microsoft.com/pl-PL/download/details.aspx?id=51853
https://www.microsoft.com/pl-PL/download/details.aspx?id=52232

Pobierz na dysk w/w poprawki.
Wyłącz Windows Update, odłącz komputer od internetu, zainstaluj poprawki, uruchom ponownie komputer.
Włącz internet, Windows Update, zaktualizuj…

Sprawdzałeś:
klik PPM (prawym przyciskiem myszki) na ikonkę lub skrót gry
 --> Właściwości --> zakładka Zgodność
–> Tryb zgodności --> Uruchom ten program w trybie zgodności z Windows XP (Service Pack 3)
lub Windows Vista (Service Pack 1) - Zastosuj - OK.

kliknij aby powiększyć:
xx328_zgodnosc.jpg

Czyściłeś komputer CCleanerem:
https://secure.piriform.com/502/cookie?affiliate=32372&redirectto=http%3a%2f%2fdownload.piriform.com%2fccsetup517.exe&product=70988
–> Cleaner --> Rejestr?

Czasami pomaga zmiana sterowników do karty graficznej na najnowsze lub starsze…

Zobacz jeszcze czy masz tak ustawione opcje zasilania:

ri884_ekran.jpg

Proponuję jeszcze sprawdzić:
Optymalizacja autostartu z wykorzystaniem narzędzia Autoruns

 


(Damainix) #6

Witaj ponownie, XMan!

Ostatnio nie miałem za bardzo czasu, żeby tu zajrzeć, ale już jestem i mam świetne wieści! Otóż udało się uruchomić grę, a rozwiązanie problemu było pozornie banalne, ale jednak nie wpadłem na to wcześniej. FIFA gryzła się z antywirusem, po jego wyłączeniu od razu się ładuje :slight_smile: Dość dziwne, bo AVG nic mi nie sygnalizowało nigdy w związku z FIFą, dlatego nie podejrzewałem w ogóle, że wina może leżeć po jego stronie. Teraz dodałem sobie wyjątek i wszystko śmiga aż miło :smiley:

Jestem bardzo wdzięczny za pomoc, dużo opcji mi tutaj podałeś i musiałeś nad tym posiedzieć dłuższą chwilę. Jeszcze raz wielkie dzięki!

Temat można zamknąć, pozdrawiam :wink: