Znajomy przyniósł mi notebooka Asus F3M z systemem Vista aby jemu nagrać system Windows XP.
Wszystko poszło łatwo, wystarczyło tylko zmienić bootowanie na CD, sformatowałem i nagrałem Windows XP Home Edition.
Zaraz po załadowaniu nowego systemu zauważyłem że ma źle podzielone partycje no i postanowiłem je zmienić.
Przez nieuwagę usunąłem partycję z recovery a teraz nie mogę uruchomić notebooka / pisze tylko ASUS /, nie mogę wejść do biosu, nie mogę uruchomić w trybie awaryjnym
Mam płytkę z recovery ale nie wiem jak ją wgrać jeżeli jest potrzebna po instalacji Windows XP :?:
Nie wiem jak uruchomić ponownie system ?
B. proszę o szczegółową instrukcję co i jak zrobić aby go uruchomić wraz z tym które klawisze mam wciskać ponieważ może być inaczej…
witaj - nie rozumiem co ma recovery do biosu? w czasie uruchamiania pisze który klawisz wcisnąć i trzymać ,np F2 itp. no chyba że uszkodziłeś bios? wg mnie to powinna ruszyć instalacja -ale musisz mieć system botowalny ! (płyta samo startująca) inaczej nici.pozdrawiam
po wejsciu w bios wyłacz ! AHCI
znalezione-- Wejdź do Bios, zakładka “Advanced”, odszukaj “IDE Configuration” i zmień parametr z “Enhanced” na “Compatibile”. Potem przeinstaluj Windows.
nie wiem czy uszkodziłeś czy nie ,ale z tego co mi wiadomo to recovery nie ma nic wspólnego z biosem. wyczytałem w internecie że -niestety ale te laptopy są nastawione głównie na Vistę-przykro mi,chyba musisz wrócić do Visty
znalezione w necie-- Firmy, które umieszczają partycje Recovery (Acer, HP, ASUS itp) przygotowują w tym celu specjalny obraz dysku z konkretnie przygotowanym sektorem MBR, a wszystko po to by ukryć partycję Recovery przed użytkownikiem i zarządzać nią z poziomu MBRa (z niewielkim ustępstwem biosu).
Pytanie. W jaki sposób usunąłej partycje EISA - jakim programem. Bo tak normalnie to się jej nie usunie.
– Dodane 09.03.2010 (Wt) 10:47 –
Myślę, że usunołeś cos innego. A tak naprawde to żeby na lapku z RECOVERY zainstalowc system inny to trzeba nie tylko sformatować C ale też usunąć partycje rozruchową ASUSA. Jak byś np, właczył ACRONISA to ci pokaże taka mała na początku dysku. Tylko po tej operacji nie zrobisz już recovery z dysku.
Nagrałem system Windows XP Home Edition / formatowałem tylko dysk C / a później przez Mój komputer -> Zarządzanie komputerem -> Zarządzanie dyskami sformatowałem PPM partycję z recovery.
Po ponownym uruchomieniu notebooka system się nie ładuje, widać tylko napis ASUS?
W przypadku komputerów z RECOVERY z autostartu nie możesz sformatować tylko C i usunąć partycje EISA. Zostaje ci sektor do rozruchu RECOVERY. Weś sobie jakiś program do obsługi partycji taki butowalny z CD i zobaczysz wteduy co masz na dysku. Pierwszej partycji rozruchowej nie można usunąc z Zarządzenia komputerem. Po prostu - właczas komputer, on widzi partycje startowa do systemu lub recovery ale dalej nic nie może zrobić bo ich nie ma. Usuń wsztystkie partycje z dysku i to programem zewnętrznym typu http://www.partitionwizard.com/download.html w wersji CD Bootable. Zobacz co on pokazuje. Na odległośc to trudno opisać dalsze operacje. Musiałbym zobaczyć screen z tego programu z widokiem dysku. Nie chce pisać tu głupot jak nie widze co jest