Problem z uruchomieniem/bootowaniem komputera

Witam,
Pare dni temu kupiłem komputer, składaka.
Płyta gł: B450-A PRO MAX
Dysk1 : WD1TBM.2 PCIe NVMe Blue SN550 - system
Procesor Ryzen 3600
Oraz dołożyłem do niego swój stary dysk z poprzedniego komputera: Segate st100dm003 1TB. -magazyn

No i teraz problem: raz się komputer uruchomi wszystko pięknie i fajnie, a raz wywala błąd (dodam że błąd wyskakuje jak komputer był wyłączony dłuższy czas, jak raz ruszy to już mogę go do woli uruchamiać ponownie i normalnie działa)

Checking media presence
Start PXE over Ipv4 on Mac: (i tu adres, ale nie spisałem)

nie mogę tego pominąć, ESC przenosi do biosu, bios po jakimś czasie wyświetlania błędu sam uruchamia.
W biosie gry wyłączę bootowanie z sieci to w ogóle komputer startuje odrazu do biosu.
W biosie w tym momencie nie widać żadnego żadnego dysku.

Doszedłem do tego, że odłączam stary dysk SATA i odrazu komputer startuje. W biosie dysk M2 widzi.
Potem gdy podłącze dysk SATA komputer tez normalnie się uruchamia w Windowsie dysk jest, ale w biosie NIE.

Wydaje mi się że ten stary dysk może robić jakiś problem. Ma ktoś jakiś pomysł? :slight_smile:

Przywróć ustawienia domyślne bios

Tak, to też robiłem. Nie pomaga. Dysku dalej nie widać

W biosie gry wyłączę bootowanie z sieci to w ogóle komputer startuje odrazu do biosu.

Gdy zrobię to na Disabled komputer startuje odrazu do biosu bo nie widzi dysków.

Zmień kabel oraz port SATA w płycie głównej.

Nie pomogło, własnie miałem wyłączony komputer przez pare h i ten sam błąd, tylko odłączyłęm dysk twardy i system ruszył.

Spróbuj wyłączyć dysk SATA w bootowaniu na stałe.

udało mi się znaleźć drugi dysk i w biosie też go nie widzi.

Bios widzi tylko dysk na złączę M2. Ale windowsie wykrywa dysk (jak się włączy). To jest dziwne.
Czy może to oznaczać jakąś wadę płyty gł?

Na HDD miałeś kiedyś system?

Zmień na nową bateryjkę BIOSu/UEFI, ponieważ prawdopodobnie po wyłączeniu zasilacza, rozładowana bateryjka powoduje powrót ustawień UEFI do standardowych, i tak się dzieje “w kółko” po długim czasie niekorzystania z komputera.

Tak miałem, ale był wiele razy formatowany.

OK, sprawdzę czy to coś zmieni. Chociaż płyta nowa.

To nie znaczy, ze sektory systemowe zostały usunięte…

Niestety, wymiana baterii nie pomogła. Ale zauważyłem, że nie muszę odpinać dysku aby komputer się uruchomił. Wystarczy, że zresetuje BIOS. I wtedy wykrywa dysk pod M.2. Jak nie zresetuje to w Board explorer pokazuje tam gdzie jest M.2 connector: Empty. Tak jakby nie był podłączony.
Chyba zostaje odesłać sprzęt na reklamacje?

Najpierw bym zadał pytanie w na linii technicznej sklepu. W zasadzie skoro musisz co raz zresetować BIOS to może tymczasowo całkiem wyciągnij baterię.

Którego?! Jeśli HDD, to odłącz go od płyty głównej, na razie na stałe, i napisz czy z tym jednym dyskiem M2 komputer startuje normalnie i bez kombinacji z BIOSem? Sorry, ale już się pogubiłem w temacie.

HDD, dysku M2 nie ruszuałem. Tzn raz go wyciągnąłem i ponownie włożyłem żeby mieć pewność że jest dobrze zamontowany.

OK, odłączę dysk SATA i sprawdzę czy wstaje z samym M2.

I jeszcze jedna mała uwaga. Jeśli używasz dysku M2, to każdy inny dysk może być podłączony na płycie głównej tylko do jednego z gniazd SATA1 do SATA4. Gniazda 5 i 6 nie działają!
Adnotacja%202020-04-26%20111554

Ok komputer byl wyłączony 2h i z podłączonym samym dyskiem M2 komputer tez sie nie uruchamia. Trzeba zrestartowac bios i wtedy jest widoczny dopiero.