Witam,
Pare dni temu kupiłem komputer, składaka.
Płyta gł: B450-A PRO MAX
Dysk1 : WD1TBM.2 PCIe NVMe Blue SN550 - system
Procesor Ryzen 3600
Oraz dołożyłem do niego swój stary dysk z poprzedniego komputera: Segate st100dm003 1TB. -magazyn
No i teraz problem: raz się komputer uruchomi wszystko pięknie i fajnie, a raz wywala błąd (dodam że błąd wyskakuje jak komputer był wyłączony dłuższy czas, jak raz ruszy to już mogę go do woli uruchamiać ponownie i normalnie działa)
Checking media presence
Start PXE over Ipv4 on Mac: (i tu adres, ale nie spisałem)
nie mogę tego pominąć, ESC przenosi do biosu, bios po jakimś czasie wyświetlania błędu sam uruchamia.
W biosie gry wyłączę bootowanie z sieci to w ogóle komputer startuje odrazu do biosu.
W biosie w tym momencie nie widać żadnego żadnego dysku.
Doszedłem do tego, że odłączam stary dysk SATA i odrazu komputer startuje. W biosie dysk M2 widzi.
Potem gdy podłącze dysk SATA komputer tez normalnie się uruchamia w Windowsie dysk jest, ale w biosie NIE.
Wydaje mi się że ten stary dysk może robić jakiś problem. Ma ktoś jakiś pomysł?
Zmień na nową bateryjkę BIOSu/UEFI, ponieważ prawdopodobnie po wyłączeniu zasilacza, rozładowana bateryjka powoduje powrót ustawień UEFI do standardowych, i tak się dzieje “w kółko” po długim czasie niekorzystania z komputera.
Niestety, wymiana baterii nie pomogła. Ale zauważyłem, że nie muszę odpinać dysku aby komputer się uruchomił. Wystarczy, że zresetuje BIOS. I wtedy wykrywa dysk pod M.2. Jak nie zresetuje to w Board explorer pokazuje tam gdzie jest M.2 connector: Empty. Tak jakby nie był podłączony.
Chyba zostaje odesłać sprzęt na reklamacje?
Którego?! Jeśli HDD, to odłącz go od płyty głównej, na razie na stałe, i napisz czy z tym jednym dyskiem M2 komputer startuje normalnie i bez kombinacji z BIOSem? Sorry, ale już się pogubiłem w temacie.
I jeszcze jedna mała uwaga. Jeśli używasz dysku M2, to każdy inny dysk może być podłączony na płycie głównej tylko do jednego z gniazd SATA1 do SATA4. Gniazda 5 i 6 nie działają!