Witam. Wstając dzisiaj rano zauważyłem przy odpaleniu kompa następującą rzecz. Komp skanował czy jest napęd fdd i po tym był dźwięk ze speakera i tak w kółko piszczał no nic sobie myślę pewnie mu przejdzie. Wiec odpaliłem teraz włączył się i na pierwszym ekranie startowym pojawił mi się taki oto komunikat (nie pamiętam całego): dram timing is lov coś tam press any key to continue. O co tu chodzi?? Wcześniej nie było takiego problemu. Oto mój komp msi i848p neo-s celeron 2.4ghz 512 ram
dokładnie zacytuj komunikat, prawdopodobnie zresetowały się ustawienia CMOS.
Właśnie chodzi o to ze nie pamiętam tego komunikatu w całości. ale taki miał początek
czyli już nie występuje, to w czym problem ??
Ale problem z odpaleniem jest. bo załącza się za którymś razem. Zrobiłem tak wyjąłem baterie potem włożyłem odpalam i mam takie cos CMOS SETINGS WRONG
Press f1 to run setup
Press f2 to load default values and continue.
Teraz spróbuje jeszcze raz go włączyc normalnie ciekawe czy odpali
wybierz f2… zresetowały się ustawienia cmos, f2 spowoduje załadowanie domyślnych wartości…
no i pomogło dzięki
witam wszytskich. mam problem z uruchomieniem kompa. gdy go wlaczam naped mi sie tnie.slychac tak jak by chcial wyjsc ale nie moze, ale komputer wogule nie chce sie wlaczyc( normalnie mozna go wyciagnac). sluchac dlugi pisk i niby komp sie wlacza ale na monitorze nic sie nie wyswietla wyglada tak jak by komp byl wylaczony.probowale nawet z wylozonym napedem ale komp i tak sie nie wlacza i tylko sluchac dlugi pisk.
bardzo prosze o jakos rade lub rozwiazanie problemu
błąd procesora lub pamięci…
dzieki. ti chyba bede musial kupic nowy procek lub pamiec
na początek przetestuj/zdiagnozuj wszystkie aktualne posiadane komponenty np. u kolegi który ma podobny sprzęt.