Problem z uruchomieniem kompa


(Martrx) #1

Witam. Jak w temacie - po włączeniu kompa przez jakies 2 sekundy coś tam poczyta z dysku, a potem wszystko wiesza się. Bios nie zdąży się załadować i nie słychać pipnięcia, które wydaje brzęczyk. Monitor mimo, iż jest włączony to przechodzi w stan czuwania. Nie bardzo wiem co może być przyczyną. Dysk kręci się mimo iż komp “stoi”. Czasami przeskoczy ten moment ale zawiesi się tuż przed załadowaniem systemu. Pojawia się na chwile kursor myszki, a potem wszystko wisi. Pomoc mile widziana. Z góry dziękuje.


(JNJN) #2

Jaki system,jaki sprzęt i po czym to się zaczęło dziać.

Zobacz przy starcie kompa i F8 czy wejdzie tryb awaryjny.

Czy kontrolka zielona na budzie się świeci,czy wentylatory się kręcą - CPU,GPU,zasilacza, inne.

Odłącz taśmę sygnałową od dysku systemowego i start kompa i co się dzieje.

Odłączanie taśmy wykonuj na wyłączonej wtyczce z zasilacza kompa 230V.


(Proph3t) #3

Zrób to wszystko + sprawdź mocowanie karty graficznej, ewentualnie ją wyjmij przetrzyj styki (tylko nieczym wilgotnym) i włóż spowrotem, mocno dociśnij.


(Martrx) #4

Celeron 466, płyta główna ABIT BE-6, grafika: Diamond Viper V770, płyta dźwiękowa: SB PCI 128, 512 RAMu, dysk: IBM.

System W98SE. Komp kupiony w '99r. Oprócz ramu nic w nim nie zmieniałem.

Problem w tym, że on mi do tego trybu nawet nie dochodzi. Zaraz po włączeniu kompa wszystko się wiesza.

Kontrolka świeci. Wentylatory działają.

Uruchamia się.

Przetarłem.

Czyli dyski mi pada?? Tydzień temu testowałem go takim programikiem: Drive Fitness Test i nic nie wykrył.


(JNJN) #5

Czyli idzie cała procedura POST biosu i staje i wywala brak dysku.

Jak tak

Wymień taśmę sygnałową na nową.

Wymień baterię na nową lub ma mieć powyżej 3V,ustaw bios(sprawdź jak wykryty jest dysk czy poprawnie) i co trzeba i zapisz Save.

Odpal kompa z dyskietki startowej WIN98SE jak da rade i komenda

scandisk c:

po scandisk spacja.

i zobacz.

Jak po scandisk dalej nic,zdejmij partycje z całego dysku,załóż i sformatuj i świeży system.

Jeśli po podłączeniu dysku jest cały czas ten sam problem,sprawdź dysk na innym kompie, jak to samo, to nowy dysk.