Problem z uruchomieniem komputera.TZN checking NVRAM


(Fidek79) #1

Witam mam taki problem.po uruchomieniu kompa wyskakuje mi taka informacja checking NVRAM.Nie moge dalej przejsc.Zrobilem update biosu i tez nie pomaga.dopiero jak podpinam drugi dysk to moge wejsc dalej,problem w tym ze niepotrzebuje tego drugiego dysku bo jest maly i strasznie glosny.Moze ktos wie jak rozwiazac ten problem


(goomish) #2

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic171316.html


(Joemix) #3

Podepniej ten dysk, wej w BIOS, ustaw wykrywanie dysków na auto, wyjdż, wyłacz komputer, odepnij dysk, i spróbuj wtedy...


(sdar) #4

Proszę o zmianę tytułu na bardziej konkretny.

Użyj opcji icon_edit.gif

Dodatkowo, proponuję zapoznanie się z TYMI informacjami.

Ponadto na forum obowiązuje używanie polskiej pisowni (włączając w to

znaki typu ą, ś, ć, ł, ó itd). Zastosuj się proszę do tej zasady i

popraw błędy. W przeciwnym wypadku temat może zostać usunięty.


(Fidek79) #5

Zrobiłem tak i nic nie pomaga dopiero jak załozyłem z powrotem ten dysk komputer sie normalnie uruchomił.Nie mam pojecia co zrobi już...


(Joemix) #6

Prawdopodobnie w biosie masz ustawione dyski na stałe - ja jak jeden odłączysz to komputer nie ruszy - u mnie tak jest - co ciekawsze aby to zmienić muszą być wszystkie dyski podpięte... więc podepnij wejdz w bios i ustaw wszystko co możliwe z dyskami (głownie wykrywanie i tryb) na auto - powinien się uruchamiać i wykryć dyski przy starcie, wyłacz i odłącz ten mały - przy starcie powinno zostać wykryte "none" i powinien ruszyć


(Fidek79) #7

Tak tez robiłem.Raz tylko pokazało sie checking NVRAM update ok! ale komputer nie chce ruszyc dalej.Może to wina tego dysku tzn tego drugiego 160Gb???Normalnie już zgłupiałem.Zrobiłem nawet update biosu i też nie pomogło.dopiero jak podłącze ten mały dysk to komputer działa normalnie???nie wiem czy mam kupic nowy dysk płyte już nie wiem co zrobic???Jakieś pomysły jeszcze?Dziekuje za pomoc.A dyski mam ustawione na auto...


(Joemix) #8

Rozumiem ze masz ustawione auto, i jak włącza się komputer to prawidłowo wykrywa obydwa dyski? (a jak są podłączone pod płytę)


(Fidek79) #9

Witam normalnie.Taśmą jedną.


(Joemix) #10

W momencie kiedy masz w biosie na AUTO odepnij ten drugi dysk - ten pierwszy skonfiguruj zgodnie z opisem na dysku jako MASTER albo ALONE coś tam (pojedynczy dysk) i sprobuj wtedy, jak nie to przepnij go w miejsce tego co odpiąłeś, a najlepiej zaopatrz się w pojedynczą taśmę (na jeden tylko napęd) - kurde jakoś musi ruszyć


(Fidek79) #11

witam.Zaraz sprawdze ndopiero wrócilem z pracy.Na calá noc wyjálem baterie jak uruchomilem kompa to wyskoczylo mi checking NVRAM-UPDATE OK ale i tak dalej nie chce isc.Zaraz odepne ten dysk.Dzieki za pomoc mi twój czas.pozdrawiam

Złączono Posta : 01.11.2007 (Czw) 20:13

przykro mi nic nie dziala.Czy to moze byc wina dysku???moze trzeba go wymienic.pozdrawiam