Problem z uruchomieniem komputera


(Arturo4718) #1

Witam.Od wczoraj mam problem z uruchomieniem komputera.

Po włączeniu jest jedno długie piknięcie i 3 krótkie.Na internecie znalazłem opis że jest to problem z kartą graficzną.Przeważnie pisali że może coś się odłączyło,lub trzeba przeczyścić komputer.Dzisiaj go rozkręciłem,wyczyściłem i posprawdzałem,czy nic się nie poluzowało.Wszystko było ok.

Komputer się dopiero uruchamia po kilkakrotnym włączeniu i wyłączeniu.Dopiero załapuje może za 5-6 razem.

Mam go 4 lata i wszystko w nim jest od samego początku,tzn.oprócz kości ram(kupiłem ją jakieś 2 lata temu) nic nie wymieniałem.

Nie wiem jaka może być przyczyna,może ktoś już miał taki problem.

Moja karta to -Nvidia Geforce 8500 GT

System-Windows 7 Ultimate 64 bitowy.


(system) #2

MASZ TU KOMUNIKATY BIOSU

SYGNAŁY DŹWIĘKOWE BIOS

Dźwięk Problem

AMI BIOS

1 krótki błąd odświeżania pamięci RAM

2 krótkie błąd parzystości pamięci RAM

3 krótkie błąd w pierwszych 64KB pamięci RAM

4 krótkie błąd zegara systemowego lub pierwszego wtyku pamięci

5 krótkich błąd procesora

6 krótkich błąd kontrolera klawiatury

7 krótkich błąd trybu wirtualnego procesora

8 krótkich błąd I/O pamięci karty graficznej

9 krótkich błąd sumy kontrolnej BIOS-u

10 krótkich błąd rejestru I/O pamięci CMOS

11 krótkich błąd pamięci cache L2 procesora

1 długi, 2 krótkie błąd karty graficznej

1 długi 3 krótkie błąd pamięci RAM

1 długi 4 krótkie Hardware monitoring error (np. źle podłączony wiatrak)

1 długi 8 krótkich problemy związane z wyświetlaniem obrazu przez kartę graficzną

Ciągły dźwięk brak pamięci RAM lub karty graficznej

1 długi POST test OK

AWARD i PHOENIX AWARD BIOS

1 długi błąd pamięci

1 długi 2 krótkie błąd karty graficznej

1 długi 3 krótkie błąd pamięci karty graficznej lub jej brak

Powtarzający (w pętli) błąd pamięci RAM

Zmienny: niski/wysoki błąd procesora

1 krótki POST test OK


(Arturo4718) #3

A jak sprawdzić jaki mam bios:AMI BIOS czy AWARD i PHOENIX AWARD BIOS


(system) #4

jak uruchamiasz komputer to pisze jaki bios jes AMI czy AVARD zaraz na starcie kompa


(Arturo4718) #5

Już mam.Mój bios to Ami.

Nie będę zapeszał,ale odinstalowałem dziecka jedną z gier i chyba problem ustąpił.Kilka dni temu pokazał mi się komunikat że jest za mało pamięci na jednym z dysków,coś w tym stylu.

Komputer uruchamiam po raz 3 i uruchamia się bez problemu.Po prostu sugerowałem się błędnym kodem.

Dzięki TURANKANTOR13,bardzo mi pomogłeś.


(system) #6

WGRAJ to http://www.dobreprogramy.pl/AIDA64-Extr ... 22112.html tylko wersja 64 bity

i tam bedziesz miec wszystko


(Arturo4718) #7

Ok.Dzięki


(Golden Finger) #8

arturo4718 , Zmień tytuł, by był związany z problemem, korzystając z przycisku EDYTUJ.

Zapoznaj się z TYMI informacjami.