Problem z uruchomieniem komputera


(Mayster X) #1

Mam problem z kompem.Mianowicie gdy chce wlaczyc komputer to wyskakuje mi takie cos .... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/02v ... on2ky.html

Dodam ze mam dwa systemy i w tym momecie powinno mi sie wyswietlic zielone okno z wyborem systemu (windows XP lub linux) ... tak jakby nie wykrywal dysku czy cos ... Kiedys mialem podobny problem (o ile dobrze pamietam ) ... lecz wtedy mialem inny dysk ( 13 GB ) i ... taki koles przyjechal i naprawil mi to ... Widzialem ze cos w biosie robil i zmienial miedzy innymi w tym (chyba to bylo to ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45u ... xtd3n.html ... Powiedzial ze cos musielismy pozmieniac w biosie ... ale oczywiscie ja nic nie robilem i nie wchodzilem bo sie na tym nie znam ale niech mu bedzie :stuck_out_tongue: ... Teraz mam inny dysk ,nowy 80 GB Samsung i ten problem sie znowy pojawil :? ... Aha, a to sie stalo gdy wlonczylem kompa i poszedlem gdzies ... a on sie sam zresetowal i teraz nie chce sie wlonczyc ... Prosze o pomoc jesli wiecie co sie stalo .... Zalezy mi zeby nie formatowac dysku ... Mam nadzieje ze mnie zrozumieliscie :smiley: ... nie moglem tego inaczej wytlumaczyc :mrgreen: ... Jesli macie jakies pomysly to prosze o DOKLADNE wytlumaczenie ... a jesli nie musze zadzwonic to tego kolesia ... Sory za jakosc zdjec :slight_smile:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/iz1 ... ex1ik.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ipz ... 4fczl.html

Pozdrawiam ... :slight_smile:


(Kabul91) #2

Może masz włożoną jakąś dyskietkę do stacji? mi tez tak pokazuje podobny komunikat jak mam włożoną dyskietkę do stacji (jak to bedzie dyskietka startowa windowsa to automatycznie bootuje)


(Kubusiek71) #3

Masz wyłączony twardy dysk w biosie.

W polu_ 1st boot device daj enabled ,a wpolu 3st boot device daj Floppy przy uruchamianiu kompa przeszukuje też stacje dyskietek nie jest to konieczne. :smiley:

Złączono Posta : 07.02.2006 (Wto) 20:53

a,w polu 1st boot device ewentualnie zamiast enabled może być Hard disc


(Mayster X) #4

oki tylko w tym 1st boot device mam do wyboru : disabled , floppy i cdrom a nie mam enabled lub hard disc … aha a w polu 2nd boot device ma byc cdrom … ?? a gdy ustawie w 1st boot device disabled w 2nd boot device cdrom i 3rd boot device floppy to pod tymi na[isami searching for … itd jest napis ''Insert boot diskette in A i wszystko wyzej jest z cieniem takim na czerwono … :slight_smile:


(Kubusiek71) #5

To ciekawe,bios nie widzi dysku.To że Ci pisze ''Insert boot diskette in A"to po prostu nie widzi żadnej dyskietki w stacji.Cd rom może być drugi.Zworke w dysku masz na Master napewno??pozatym jak wcześniej działał.Spróbuj podociskać taśmy na płycie od dysku ,zasilanie.Możliwe też że dysk sie niestety uszkodził.

Złączono Posta : 08.02.2006 (Sro) 22:04

Jak masz możliwość podłącz ten dysk na innym kompie(zworka oczywiście na slave),czy go zobaczy,albo na swoim kompie inny dobry dysk. :)czy wtedy komp wystartuje.