Problem z uruchomieniem laptopa Dell XPS m1730 pod winows 10 1803

Przy pierwszym uruchomieniu laptopa pojawia się strona startowa producenta, potem kwadracik windows i podświetlony ekran, ale nie startuje.
Jednak startuje, odczekałem dłuższą chwile i pojawił się Biały ekran, a potem start od początku strona producenta kwadrat windows i strona windows, po czym się uruchamia
Wymieniłem zasilacz, laptop zaczął pracował szybciej, ale problem występuje nadal.
Wymieniłem baterie biosu. bez zmian.
Zainstalowany jest dysk SSD GOODRAM. także sam start trwa kilkanaście sekund, mimo wiekowości laptopa.
Mam 8 GB RAM. Laptop wyczyszczony, wymienione pasty.
Wyłączam przyciskiem start. I za drugim razem już działa.

Usuń hibernację poleceniem: powercfg -h off wprowadzonym do okna “Uruchom” (poszukaj lupą) i potwierdź polecenie przez OK. Zrestartuj laptopa.

1 polubienie

Po wpisaniu w lupę powercfg na sekundę pojawia się czarny prostokąt i znika ?

W lupę wpisz słowo Uruchom, a nie powercfg!
Pojawi się symbol okna “Uruchom”, na nim kliknij i dopiero tam wpisz polecenie powercfg -h off

1 polubienie

Dalej to samo, pojawia się i znika

Po wpisaniu tego polecenia i kliknięciu OK ma zniknąć! To normalne! Przez chwilę widać okno wiersza poleceń. Wszystko pozamykać i teraz zrestartować laptopa i sprawdzić uruchamianie.

Wybacz, doszedłem do tego i zrestartowałem. Uruchomił się już normalnie zobaczymy jutro, po nocy robi takie numery.
DZIĘKUJE za pomoc

Oczywiście, hibernacja już w tym laptopie nie będzie działała, no ale “coś za coś”.
No i nie wyłączaj laptopa przez przytrzymanie przycisku Power. Grozi to uszkodzeniem systemu.
Raczej w Opcjach zasilania skonfiguruj ten przycisk tak, aby zamykał system. Wtedy krótkie kliknięcie wystarczy by wyłączyć laptopa.

1 polubienie

Dziękuję za rady, ale teraz zostawiłem laptopa na 30 minut i po restarcie znowu ten sam problem.
Raz włącza się od razu. w parę sekund, a zwłaszcza po nocy po pokazaniu Biosu, kwadratu windowsa jest czarny podświetlony ekran i czasami pojawia się biały ekran i restartuje, a czasami nic się nie dzieje i konieczne jest wyłączenie i już startuje od razu ?

Reinstalacja okazała się lekarstwem na wszelkie bolączki