Problem z uruchomieniem programu multimedialnego


(Atropina43) #1

Witam, czy mógłby mi ktoś doradzić co mam postąpić w przypadku, w którym komputer nie chce otwierać programu mulimedialnego. Wyskakuje komunikat, iż nie mam zainstalowanego żadnego urządzenia WAVE. Wiem, że musiałabym ściągnąć jakieś sterowniki z karty muzycznej ale nie wiem jak to zrobić. Kartę muzyczną mam wbudowana w płytę Asrock K7S8X. Za wszelkie informacje z góry dziękuje

Atropina


(gr5) #2

Ale jaką dokładnie? Użyj Everesta i sprawdź

http://www.dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&t=93&id=1183

Jak kupywałeś płyte w sklepie nową to powinna być dołączona jakaś płyta ze sterownikami.


(Edlib) #3

sprawdż w usługach, czy nie wyłącza ci się usługa windows audio -

częsty problem ze zintegrowanymi kartami - tryb startu musi być ustawiony na automatyczny(wpisz w uruchom services.msc i enter)

ps.sterowniki do karty muszą być na płytce dołączonej do niej,

jeśli nie wiesz jak je zainstalować kliknij w panelu sterowania

dodaj sprzęt, następnie zaznacz, że urządzenie już podłaczono

i z wyświetlonych wybierz coś w rodzaju audio controller, włóż

płytkę do napędu i sterowniki powinny zostać zainstalowane


(Atropina43) #4

Jeżeli chodzi o komputer to jestem typowym laikiem, W momencie kiedy chce odtworzyć ten program (a jest to kurs nauki języka) to mi wyskakuje taki komunikat “Nie zaistalowano zadnego urządzenia dźwiękowego WAVE, które mogłoby odtwarzać pliki, Przejdź do panelu sterowania, kliknij kategorię Drukarki i inny sprzęt, a następnie kliknij ikonę Dodaj sprzęt”. Nie otwiera za pomoca autoodtwarzania , tylko działają w nim mp3 jak go wyeksploruje

Nie mam pojęcia co mam dodac, skad to wziąć, to nie pierwszy raz się zdarza jak chce uruchomic jakiś program.

Pozdrawiam

Atropina